Seppola er leder i Skibotn Saubeitelag og hadde samme levert inn klage til kommunestyret i Storfjord på planene om å utvidelsen av Strandbu camping – planer som innebærer at dyrket mark blir brukt til oppstillingsplasser for campingvogner.

Som Framtid i Nord har skrevet tidligere, ønsker bøndene å hindre at det de anser som verdifull matjord blir brukt til campingvognplasser. Onsdag ble klagen, som gikk på hvorvidt Skibotn Saubeitelag skulle få klageadgang til det opprinnelige utbyggingsvedtaket, behandlet i kommunestyret.

– Det ble 10 mot 7 i kommunestyret for å fortsette med planene for campingvognplassene. Så dermed ble ikke klagen vår tatt til følge, sier Seppola.

Han trodde at de skulle få medhold, men flertallet valgte å støtte innstillingen til rådmannen – inkludert Senterpartiets to representanter.

– Hadde de to stemt i favør av oss, så hadde det vært nok til å stoppe utbyggingen. Men de har vært for planene hele tiden og har aldri satt foten ned for det som skjer med den dyrkede marka, sier Seppola.

Kjemperart

Bøndene i Skibotn hadde møtt mannsterke opp på rådhuset onsdag for å følge debatten.

– Folk er veldig frustrert over beslutningsprosessene i kommunen.

– Hadde dere forventet støtte fra Senterpartiet i denne saken?

– Ja, klart det. Det er kjemperart at de, av alle, er med og trumfer dette igjennom.

Låst av tidligere vedtak

Senterpartiets Hanne Braathen bekrefter at Sps to representanter stemte for at klagen skulle avvises.

– Denne saken har vært oppe tidligere og vi mener kommunen og kommunestyret er låst i forhold til det vi har vedtatt før. Derfor stemte vi slik vi gjorde, sier Braathen.

– Men er det ikke rart at Senterpartiet stemmer mot «sine egne» – altså bøndene?

– Vi stemmer vel ikke imot bøndene. Vi ønsker selvsagt at bøndene skal ha mest mulig dyrkbar jord og er selvsagt for at bøndene skal få mer dyrkbar jord. Men dette er en gammel sak som må avgjøres nå og vi må se helheten i det. Det er flere parter å ha hensyn til her, sier Braathen og viser til Strandbu camping.

Kan ikke vingle

– De har hatt et år der de har planlagt og gjort ting med disse planene. Da kan vi ikke vingle fra den ene til den andre siden. Hadde saken vært tatt opp på nytt, så hadde vi nok stemt annerledes. Selv om jeg hadde ønsket et annet utfall, så må vi stå for det vi har sagt, sier Braathen.

– Hvordan tror du folk reagerer på at Senterpartiet stemmer som de gjør i denne saken?

– Jeg må understreke at jeg ikke ser på saken i kommunestyret onsdag som en nøkkel til at bøndene skulle få adgang til jorda. Det var snakk om de skulle få klageadgang, men vi vet jo ikke hvordan saken hadde blitt hvis de hadde fått det, sier Braathen.

FiN-LEDER: - Storfjord har skapt en uheldig splid

Må kunne snu

Vararepresentant for Høyre, Nils Petter Beck, tok bøndene i forsvar fra talerstolen i kommunestyret. Han  mener at hvis kommunen har gjort en feil, så må man kunne gå tilbake på det.

– Her har sauebøndene ikke fått vite om vedtaket og dermed har dem ikke klaget på det før nå. Men den forsinkelsen kan man ikke klandre bøndene for. Har kommunen gjort en feil, så får kommunen ta ansvar for det, sier Beck, og drar en maritim lignelse.

– Har man tatt ut feil kurs og nærmer deg grunn, så er det lurt å legge om kursen før det er for sent. Slik jeg har skjønt det så er det adgang til å omgjøre vedtaket. Kanskje vil det gi økonomiske konsekvenser for kommunen, men det får man ta. Bøndene i Storfjord er jo nærmest utrydningstruet og jeg mener man må ta vare på dem, sier Beck.

Trist sak

Ordfører Knut Jentoft medgir at Strandbu-saken er en vanskelig sak.

Han slår fast at kommunestyret mente at bøndene ikke har klagerett på det opprinnelige vedtaket fra 2015 om å la Strandbu camping utvide sitt område.

– Ja, vi mener at de ikke har klagerett. Det er vanskelig å gjøre om på saken. Det er har gått lang tid og vi har en uskyldig tredjepart her, sier Jentoft til Framtid i Nord, og tilføyer:

– Det har blitt en trist sak for Storfjord kommune.

Kreves juridisk gjennomgang

Han er imidlertid sikker på at Fylkesmannen blir neste stopp for saken.

– Den blir nok klagd inn dit, ja. Det er vi innforstått med og det var litt av tanken vår også. Vi mener det kreves en juridisk gjennomgang av saken. Det er vanskelig for oss i det nye kommunestyret og vite hva som er rett og galt i saken, sier Jentoft.

Leif Bjørnar Seppola bekrefter at saken blir klagd videre.

– Ja, vi kommer til å klage den inn til Fylkesmannen. Vi vet at vi har klagerett. Det bekreftes av advokatene til Norges Bondelag, sier Seppola.

Ettersom Fylkesmannen i Troms har vært inne i saken ved et tidligere tidspunkt, så regner Jentoft med at det blir en settefylkesmann som i så fall kobles inn.

STEMTE MOT BØNDENE: Senterpartiets Hanne Braathen mente Sp var nødt til å stemme som de gjorde i Strandbu-saken. Her sammen med Sps andre kommunestyrerepresentant, Maar Stangeland. Foto: Torbjørn O. Karlsen Foto: Torbjørn O. Karlsen
Nils Petter Beck
TRIST SAK: Ordfører Knut Jentoft (TpL). Foto: Torbjørn O. Karlsen