Reisa Elvelag har inngått avtale med den lokale geologibedriften Arktisk Geotek for drift av elvelaget. Bedriften overtar for Halti Næringshage AS og Rune Steinsvik som tidligere daglig leder.

Kontakt med fiskere

Arktisk Geotek består av Joakim A. Olsen fra Kvænangen og Hermann O. Hermansen fra Nordreisa. Hermansen vil få rollen som daglig leder og vil være primær kontaktperson. Avtalen gjelder i perioden 2018-2021.

– Hovedoppgavene våre vil være å ta hånd om den daglige ledelsen, som blant annet innebærer kontakt med fiskerne og andre interessenter. Vi vil også bidra til en bærekraftig forvaltning av Reisaelva, vi skal legge til rette for økt turisme, samtidig skal dette ikke gå på bekostning av lokale fiskere, sier han.

Spennende jobb

Hermansen er glad for at selskapet hans har fått kontrakten.

– Det å drive et elvelag er en spennende retning innenfor naturforvaltning. Vi ser frem til å ta del i oppgaven om å ivareta best mulig forvaltning av Reisaelva i godt samarbeid med styret, og øvrige grunneiere, fiskeberettigede og andre med interesse for elva, sier han.

Også styreleder Harry Fyhn synes avtalen er bra.

– Vi er godt fornøyd med arbeidet de har gjort foreløpig. Det er unge, kvikke gutter som er godt innad i naturbasert virksomhet gjennom det de driver med, sier han.

7 tonn i 2017

Fiskesesongen i Reisaelva starter 1.juli, men salget av fiskekort er allerede i gang. Fyhn sier laksefolket er godt optimistiske. Fiskekort i valdet Røyelen Vest, sone 2 og 3 ble lagt ut for salg tirsdag denne uken, og nesten samtlige kort ble solgt på få timer.

– Det har vært mye vann i elva i en lengre periode, så det ligger at til å bli en bedre sesong enn hva vi hadde i fjor – og i fjor var en bra sesong.

Tall fra NIVA viser at det i 2017 ble fanget 926 laks i Reisaelva, hvorav 372 laks (1800 kg) ble avlivet. De øvrige 554 laksene (59.8 %) ble gjenutsatt, tilsvarende en vekt på ca. 4.5 tonn.

Regner man med fangsten av ørret og røye, ble det totalt fanget om lag 7 tonn laksefisk i elva i 2017.

Problem med sel

Det har med jevne mellomrom vært et problem at sel tar seg opp i elva og skader laksen. I fjor ble det skutt tre seler.

– Nå er det igjen observert sel i elvemunningen, og vi håper at folk som observerer sel i elva kan ta kontakt med oss, sier Hermansen.