I det konstituerende kommunestyremøtet i Kåfjord fredag hadde Høyre og Frp inngått et valgteknisk samarbeid for å få inn en representant i formannskapet.

Men da avstemmingen fant sted, gikk i stedet plassen til Arbeiderpartiets Britt-Margrethe Pedersen og Høyre/Frp ble stående uten formannskapsplass. Jens-Aleksander Simonsen, leder i Kåfjord Høyre og kommunestyrerepresentant, bekrefter at han stemte imot sitt eget parti.

- Ja, det kan jeg bekrefte, sier Simonsen.

Men hvorfor han gjorde det vil ikke Simonsen ut med.

- Nei, min versjon av dette skal du få senere. Jeg vil ikke si noe mer før vi har hatt møte i styret til uka, sier Simonsen.

Gode og vonde

Han skjønner imidlertid at folk reagerer på at han som Høyre-leder i Kåfjord stemmer slik at partiet mister plassen sin i formannskapet.

- Ja, det skjønner jeg. Men jeg har som sagt ikke kommet med min versjon ennå.

- Har du fått reaksjoner fra folk?

- Det har jeg. Både gode og vonde, sier Simonsen.

Skaper usikkerhet

På Facebook-siden til Kåfjord Høyre skriver man blant annet følgende:

"Plassen som var tiltenkt H og FRP ble stemt bort til Arbeiderpartiet. Slik kan skje i politikken. Det skaper selvfølgelig usikkerhet og mistillit. I politikken kan alt skje, og sterke krefter er i sving.At velgere føler at Høyre har lurt dem, og at de er skuffa og sint kan forstå. Kåfjord Høyre beklager"

Teksten er forfattet av Kirsti Helene Blomli, den andre av Kåfjord Høyres nyvalgte kommunestyrerepresentanter og vedkommende som var tiltenkt plass i formannskapet.

BILLEDSERIE: Disse skal styre Kåfjord

Bryter avtalen

- Vi hadde et valgteknisk samarbeid med Frp og den avtalen skrev Jens Aleksander Simonsen under på like før kommunestyret. At han så velger å bryte avtalen må han selv stå for. Men både vi og de andre partiene var rystet, sier Blomli, som har flere tekstmeldinger fra Simonsen i forkant av kommunestyremøtet som hun mener bekrefter at han støttet avtalen.

Nå står Høyre og Frp, som tilsammen har tre representanter i kommunestyret, uten fast plass i formannskapet i Kåfjord.

- Vi mister jo makt og innflytelse med dette. Vi fikk jo inn en representant i de andre utvalgene, men nå står vi utenfor formannskapet. Og om han gjorde dette fordi han har noe imot at jeg får plass i formannskapet, så kunne vi jo ha gitt plassen til Aud Marthinsen i Frp i stedet, sier Blomli.

Hun går langt i å antyde at Simonsen bør vurdere sin stilling.

- Jeg vet ikke. Hva gjør man? Vi har spurt Troms Høyre om dette og de slo fast at noe lignende har aldri skjedd i Høyre før.Men Simonsen må jo også selv vurdere dette når han ikke fremmer Høyres interesser. Ønsker han å jobbe for Høyre eller for Arbeiderpartiet? Hvordan kan styret stole på ham etter dette? Det er ingen som skjønner noe som helst, sier Blomli.

Gir meg ikke

Simonsen selv er imidlertid klar på det punktet.

- Jeg tror ikke jeg blir ekskludert på grunn av dette nei. Det ser jeg ingen grunn til. Jeg har heller ikke tenkt å gi meg, forsikrer Simonsen.

foto
SKJØNNER INGENTING: Kommunestyrerepresentant Kirsti Blomli reagerer kraftig på at Høyre-leder Simonsen har sørget for at partiet ikke er representert i formannskapet. Foto: Privat