Vebjørn Rodal ble olympisk mester på 800 meter i 1996 i Atlanta.

Mandag var han i Nordreisa under Forskningsdagene for å snakke om vinnerkultur og optimalisering av individuell prestasjon. Han tok opp hva han fokuserte på da han trente seg opp mot OL i 1996. I tillegg snakket han om hvordan han utviklet seg fra å være en talentfull middelsgod 19-åring til å bli olympisk mester.

Ble inspirert

Det var godt oppmøte til foredraget, spesielt fra elever ved Nord-Troms videregående skole. Det gledet Rodal seg over.

– Om de lærer så mye er jeg ikke sikker på, men det er iallfall utrolig inspirerende å møte så mange unge, ler Rodal.

Målsetting,  motivasjon, at man må tørre å utfordre egne grenser var noe av det han gikk gjennom.

Internett en tidstyv

Den tidligere olympiske mesteren tror det er noen forskjeller å være ung idrettsutøver i dag, sammenlignet med hvordan det var da han var ung og lovende.

– Jeg vil utfordre ungdommene litt på det med restitusjon. Jeg tror internett og sosiale medier er en tidstyv her. Jeg tror mange legger seg kanskje klokka 23, men blir liggende våken med telefonen, sier Rodal.

Han vektla hvor viktig det var med god restitusjon for å oppnå resultater.

– Petter Northug hviler opptil 14 timer i døgnet når han trener hardt, opplyste Rodal.

Uavhengig av hvilken idrett man er aktiv innen og på hvilken årstid man konkurrerer er det én ting Rodal trekker fram som er viktig for alle.

– Det som går igjen er struktur i hverdagen. Det gjør det hele også mindre stressende, da vet du når du skal spise, når du skal trene hardt og når  du har helt fri. Det er mitt råd nummer én, sier Rodal.

To ganger gull

Før Rodal entret scenen holdt Liv Tone Lind foredrag. Lind har en funksjonsnedsettelse som består av mangler av venstre arm og begge be, men det har aldri hindret henne i å leve et normalt og aktivt liv som alle andre. Lind har vært aktiv innen svømming og har blant annet to OL-gull fra Paralympics i 1992. Mange kjenner henne også fra første sesong av TV-serien ”Ingen grenser”.

Under Forskningsdagene snakket hun om egne prestasjoner og utfordringer i livet, idrett, og Ingen Grenser.

Les mer om Forskningsdagene:

Spesielt fra elever ved Nord-Troms videregående skole møtte opp og hørte på Rodal. Foto: Johanne P. Elvestad