Nils Arne Hofsøy, daglig leder i Hofsøy Mekaniske, har nok å henge fingrene i for tiden.

Fra 1. februar har bedriften hatt den midlertidige brøytingen av Skjervøy tettsted, i påvente av en endelig avgjørelse omkring den permanente brøytekontrakten. Og nå har Hofsøy også fått ansvaret for en annen betent sak i Skjervøy - båten "Viljen".

- Ja, vi hadde det billigste anbudet på å vrake "Viljen". Så nå holder jeg på å se på løsninger for hvordan det skal gjøres, sier Nils Arne Hofsøy.

Kranbil?

Båten har ligget på land hos Kystservice Skjervøy siden juni 2016 og har påført kommunen store kostnader - noe ikke minst Skjervøy Frp har vært svært kritiske til.

I marsmøtet i Skjervøy kommunestyre ble det imidlertid vedtatt at båten skulle skrotes innen 1. april. Og selv om akkurat den tidsfristen holder, så har Hofsøy ambisjoner om å få saken ut av verden innen april.

- Ja, det er fristen. Problemet er bare at vi ikke får lov å sanere båten der den står nå - på tomta til Kystservice Skjervøy. Så den må flyttes derfra før vi kan begynne saneringen, sier Hofsøy.

- Hvordan har du tenkt å gjøre det, da?

- Enten må jeg ta den på sjøen og føre båten en plass, eller så må jeg ha en svær kranbil. Uansett må vi nå klare å pakke den i en container og få den bort fra Skjervøy. Det haster for kommunen å få den bort, sier Hofsøy.

Samme svar til alle

Roy Waage i Kystservice Skjervøy bekrefter at de har gitt beskjed om at båten ikke skal hogges opp på deres tomt.

- Ja, Vi har gitt den samme beskjeden til alle potensielle tilbydere om at det ikke er aktuelt å la båten bli hugget opp her i flomålet. Hofsøy var den siste som spurte og han fikk samme svar som de andre. Det er strenge krav til hvordan en slik prosess skal gjennomføres og jeg som grunneier ønsker ikke å bli sittende igjen med ansvaret for en eventuell forurensing som følge av opphuggingen, sier Waage.

Skjervøy kommune fikk inn et tilbud på å rive båten på 374.500 kroner - et beløp som har versert i den politiske behandlingen av saken. Det var det Boreal Maritim som hadde. På siste kommunestyremøte sa imidlertid teknisk sjef Kjell Ove Lehne at det var flere interessenter som hadde meldt sin interesse for å levere anbud.

Kommunestyret ba i det vedtatt forslaget rådmannen om å innhente pris fra flere aktører. Blant dem var altså Hofsøy Mekaniske. Nils Arne Hofsøy sier at deres tilbud ligger i samme prisområde som det opprinnelige tilbudet på 374.500 kroner

- Vi lå noen tusen lavere enn det tilbudet og var med det billigst i anbudsrunden, sier Nils Arne Hofsøy.

Innen april

Prosjektansvarlig Einar Lauritzen i teknisk etat i Skjervøy kommune bekrefter at Hofsøy har fått kontrakten med å hugge opp "Viljen".

- Ja, det stemmer. Hofsøy har fått oppdraget og vi tar sikte på at båten hugges snarest mulig - og i alle fall innen april måned, sier Lauritzen.

- Det kommer jo litt an på hvor lang tid Hofsøy trenger på å hugge opp båten. Det er vanskelig å sette en eksakt dato for når han skal være ferdig, men han må jo få en rimelig frist på seg, sier teknisk sjef Kjell Ove Lehne.

Fristen som kommunestyret opprinnelig satte for saneringen, 1. april, ryker dermed.

- Det var umulig for oss å overholde den fristen. Det må vi ta innover oss, sier Lauritzen.

Runde hos Fylkesmannen

I tillegg skal Fylkesmannen si sitt om huggingen. Det gjør at man ikke kan starte jobben ennå.

- Vi har en søknad inne, ja. Jeg hadde kontakt med Fylkesmannen i dag og de mener søknaden ser kurant ut, sier Lauritzen.