- Nå har vi akkurat vært på Europris og handlet inn litt rødsprit. Vi skal på overnattingstur på fjellet i morgen, og satser på at vi i alle fall får litt lunk i teltet, ler Maja Sellevoll fra Nordreisa.

Mens andre holder seg inne i det iskalde været, drar hun og samboeren Arnt-Magnus Gamst på fjelltur med hundene. Torsdagsmorgen var det 25 minusgrader ved huset deres i Gausdal.

- Det er selvfølgelig kaldt, men jeg synes det er deilig. Bare man kler seg godt så berges man, sier 22-åringen.

Les også: Nå er de i gang

Sokken frøs fast

I videoen over ser vi samboerparet på onsdagens tur, mot Geatkkutjavri i Reisadalen. De startet opp klokken 10.00 og hadde parkert hundene klokken 14.00, rett etter mørkets frembrudd.

- Turen gikk bra, men det er så kaldt at man av og til tror man skal fryse ihjel. Det å ha riktig skotøy er veldig lurt. I går hadde jeg bare nesnalabber, og da frøs skoen fast i lesten. Det ble kaldt, og man kjenner virkelig at man lever, ler hun.

Kjøp varmesåler

Dersom man skal på tur anbefaler Sellevoll å ha godt med klær pakket med seg.

- Ha med ekstra sokker og sko og kjøp varmesåler. I tillegg kan det være lurt å ha en overtrekksparkas til å ha over ytterjakka. Skal man sove ute er det jervenduk som gjelder, sier den fjellvante jenta.

Fineste tiden

Sellevoll er vokst opp i friluft. Men det er først de siste fire årene hun har fått øynene opp for hundekjøring. I fjor gikk hun sitt første sledehundløp Troms Quest. Hundene låner hun fra foreldrene som driver bedriften ReisaRiver Husky.

Arnt-Magnus Gamst har tidligere tittel som nordisk mester i dragracing og elsker også snøen og fjellet.

- Det er jo kontrastene her nord som gjør at vi trives så godt. Den fineste tiden på fjellet er nå i januar når lyset kommer tilbake, sier han.

Må være i aktivitet

Men hvordan takler de firebente den bitende kulden, tro?

- De berges godt så lenge de er i aktivitet. De som har kort pels må selvsagt ha dekken på, og man må fóre de godt, forteller Sellevoll.

Hun poengterer at det er verre for hundene å løpe om sommeren.

- Det er jo dette de er laget for, springe på fjellet i kuldegrader.

ISKALDT: - Det er deilig og friskt å være på fjellet nå, sier Maja Sellevoll. Her fra onsdagens tur i Reisadalen. Foto: Privat.
PÅ TUR: Alaskan Huskies liker seg best i vinterlige forhold. Her under onsdagens tur. Foto: Privat.
TØFFE: - Vi satt og så på noen som skulle til syden, og jeg tenkte: jaja, det er noen som reiser fra kulda, mens vi oppsøker den. Vi skal på teltur og fiske på isen. Men jeg har jo annonsert etter kulda på Facebook tidligere, så jeg må bare være glad, humrer Maja Sellevoll. Her med samboer Arnt-Magnus Gamst. Foto: Privat