Ni bolighus og flere hytter i Manndalen står i fare for å bli knust hvis fjellet Gámanjunni 3 raser i Kåfjord. Dette skriver NRK Troms.

Onsdag kveld ble det i regi Kåfjord kommune arrangert folkemøte om en ny risiko –og sårbarhetsanalyse kommunen har fått gjennomført. Analysen viser at raset vil kunne blokkere Manndalselva slik at det dannes en demning etter 15 dager. Når denne igjen brister, vil vannmassene komme ned mot bebyggelsen og gi store konsekvenser.

– Ikke fare for liv

Konsekvensene av et skred fra Gámanjunni 3 kan ramme hele Kåfjordsamfunnet. Elva kan bli tørrlagt, 500 dekar fulldyrket jord kan bli ødelagt, strøm og telekommunikasjon vil bli borte i utløpsområdet og vannet i demningen vil bli forurenset. I tillegg er fare for luftforurensning knyttet til støv.

Beredskapsrådgiver i kommunen, Karin Karlsen sier til Framtid i Nord at det ikke er noen grunn til å frykte for liv og helse hvis skredet skulle komme.

– Fjellpartiet er kontinuerlig overvåket, og straks det blir større bevegelser vil folk få beskjed.

Døgnovervåkes

Gámanjunni 3 er ett av fjellene i landet hvor Norges Vassdrags – og energidirektorat har mest grunn til å frykte skred. Av Norges geologiske undersøkelse (NGU) klassifiseres fjellets risikomatrise som svært høy. Fjellet overvåkes døgnet rundt, og beveger seg seks centimeter i året.

Det er tidligere sagt at hvis det raser, kan 26 millioner kubikkmeter stein komme ned.

– Alt står i stampe

Melkebonde Bjørn Inge Mo er en av fire gårdseiere i Manndalen som må forberede seg på rask evakuering dersom fjellmassivet raser ut. Han er ifølge NRK nå usikker på om han kan fortsette å bo på gården hvor han har investert flere millioner kroner.

– Det er livsverket vårt som det ikke er sikkert at fremtidige generasjoner kan videreutvikle. Tanken med dette var at nye generasjoner skulle komme til. Nå får de ikke bygge egen bolig på gården. Alt står i stampe, sier melkebonden til NRK Troms.

Beredskapsplan

I løpet av høsten skal kommunen få på plass en beredskapsplan. Den skal blant annet beskrive hvordan kommunens innbyggere og dyr skal evakueres dersom krisen rammer kommunen.

– Det er flere forskjellige planer som skal lages, berørte skal få tiltakskort. En erosjon av dammen skal kartlegges og kvikkleire skal kartlegges. De økonomiske konsekvensene ved dette arbeidet er stort. Derfor skal vi nå invitere justisminsteren hit til høsten hvor vi skal jobbe videre med den økonomiske delen, opplyser Karlsen.

BEREDSKAPSRÅDGIVER: Karin Karlsen. Foto: Privat