«Sol og bad» har lenge vært en kjent feriekategori. Men kombinasjonen «by og bad» blir stadig mer vanlig. Renere vann og bedre tilrettelegging bidrar til at man i mange europeiske byer kan dra på stranda – midt i byen.

– Det er blitt mange flere bademuligheter de siste ti årene. Man ser den samme trenden i Oslo, med utviklingen av Tjuvholmen og Sørenga, sier redaktør i Magasinet Reiselyst, Torild Moland. Hun ønsker utviklingen velkommen.

– Storbybesøk kan være hektisk og slitsomt. Særlig om sommeren når det er varmt og ekstra folksomt. Da kan en strand by på et pusterom, sier hun.

Kunstig strand

Bystrendene kommer i to kategorier: Du har de byene som faktisk har tilgang på hav og strand, slik som Nice og Barcelona. Og så har du byene som ligger milevis fra sjøen, mens som likevel byr på sand og bademuligheter, som blant annet Berlin og Paris.

– Byer som Wien, Berlin og Paris har rett og slett laget kunstige strender langs elvene. Og siden elvene ofte ikke er egnet for bading, har de ordnet bademuligheter ved hjelp av flytende basseng, sier Moland, som blant annet har vært på «badeferie» med barna i Wien.

– Wien er ikke bare klassisk musikk og gamle bygninger, byen har også en ny og hippere side, blant annet med mye kul gatekunst. Langs Donau har de laget skikkelig Hawaii-stemning med barer, sand og strandstoler. Tilbudet passer for alle. Jeg var der med barn, men det er også et sted der mange ungdommer treffes, sier hun.

Verdens beste

Molands bystrand-favoritt er Barcelona.

– Jeg var der med noen venninner for tre uker siden, og vi var nesten bare på stranden. Barcelona har kilometerlange strender, og jo lenger fra sentrum du går, desto mer genuint spansk blir stemningen. Folk går tur med hunden, slapper av eller spiser på en av de mange restaurantene. National Geographic har kåret Barcelona til verdens beste strandby, og det kan man nesten ikke argumentere mot, sier hun.

Dubrovnik er en annen favoritt.

– Dubrovnik har en veldig fin gamleby, og rett utenfor bymurene er det en hyggelig bystrand. Palma de Mallorca har også bra strender. Det som er fint der, er at du kan velge hva slags strand du vil ha – du kan slenge deg ned der folk flest sitter, eller du kan gå på en mer eksklusiv beach club, tipser hun.

– En annen by med strand som jeg liker godt, er San Sebastian. La Concha i San Sebastian er kanskje en av de fineste badestedene på hele nordkysten av Spania, den ligger godt beskyttet og er nesten midt i sentrum. I tillegg er San Sebastian en av Europas beste byer å besøke, ikke minst har byen noen av Europas beste restauranter. En tapasrunde for å teste de lokale tapasene pintxos er obligatorisk, mener hun.

København har også bademuligheter.

– I utgangspunktet har København en veldig flott bystrand i Amager, som ligger rett utenfor sentrum. Men i tillegg har de bygget havnebad på Islands brygge, som er litt à la Oslos Sørenga, med brygge og badeplass, tipser Moland.

Sydenfavoritt

Hos Ving er det tre byer som utmerker seg i kategorien by med bademuligheter: Barcelona, Palma de Mallorca og Nice.

– Aller mest populært blant våre gjester er Palma. Her får du både bra shopping og fine strender, sier informasjonssjef i Ving Norge, Siri Røhr-Staff, og legger til at det særlig er vennegrupper som reiser vår og høst, som ønsker kombinasjonen by og strand.

– Barcelona er også en klassiker. En del velger dessuten å fly til Barcelona og reise videre til Sitges. Det er en liten by bare en halvtimes kjøretur unna, som er kjent for både bra uteliv og fine strender, forteller hun.

Folksom moro

Noen bakdeler er det imidlertid ved bystrendene: I en stor by med liten strand kan det bli trangt om plassen på varme dager. Reiseekspert i reisebutikken Nomaden, Jeff Parks, foretrekker strender uten for mye folk og støy. Han har derfor flere tips til litt mindre byer med strender.

– Biarritz i Frankrike har fine strender og gode surfemuligheter. Sorrento i Italia har en veldig vakker strand. Budva i Montenegro har også en ganske bra strand i byen. Og er du i Venezia, kan du ta den korte båtturen ut til stranden Lido. I Venezia er det masse folk om sommeren, men på stranden er det nesten ingen, tipser han. Og legger til at du vanligvis vil finne finere strender hvis du reiser litt utenfor byene.

En annen utfordring med bystrender er vannkvaliteten. Ifølge en fersk rapport fra European Environment Agency har nesten alle strender i Europa rent nok vann til at man kan bade, og på de fleste kjente bystrendene betegnes vannkvaliteten som «god» eller «utmerket». Dette kan imidlertid endre seg raskt ved kraftige regnskyll. Også i Oslo sliter avløpssystemet med å ta unna alt vannet når det regner mye, og urenset kloakk renner ut i fjorden. For å være på den sikre siden kan det derfor være lurt å avvente litt før du kaster deg i havet etter et regnskyll, og benytte deg av storbyens mange andre tilbud i stedet.