Tirsdag fant Nordreisabøndene Morten Fredriksen og John Edvin Johansen seks skadde sauer og lam. Det ene dyret var så alvorlig skadet at det måtte avlives.

I følge Statens Naturoppsyn var angrepene mest sannsynlig utført av jerv.

Frykter blodig høst

Fredag formiddag fant Johansen ytterligere to dyr drept, ei søye og et lam. Funnene ble gjort på innmark, kun 200 meter fra E6 i Straumfjordbotn.

- Vi vet at han er i området, og vi vet at han dreper. Når han er her nede, nesten med husveggen, hvem vet hva som skjer på fjellet, grøsser han.

Tilsammen beiter det omkring 1000 dyr i Rongadalen og på halvøya mot Storvik. Å lete etter døde dyr, samt lete etter gjerningsmannen, er som å lete etter nåla i høystaken. Likevel er de forberedt på å intensivere arbeidet med mer tilsyn.

- Jeg frykter en blodig sensommer og høst, sier Johansen.

Obduserte dyra

Rovviltkontakt i Statens Naturoppsyn, Frode Ulriksen, obduserte de døde dyrene fredag. I følge han biter jerven ofte over nakken slik som i tilfellene denne uka.

- Gaupa angriper som regel kun i halsen, mens hunder angriper føttene og bakparten på dyra, forteller han.

Søya og lammet som ble funnet fredag var begynt å lukte. Bøndene antar derfor at også disse er drept samme dag som de andre dyra. Fortsatt mangler Johansen mora til et lam.

- Hun ligger nok drept her et sted, sukker han.

Har sett spor

Verken Johansen eller Fredriksen har sett jerven i området. Spor etter dyret har de derimot sett om vinteren. Ifølge Ulriksen har man ikke total oversikt over antall jerver i området.

Morten Fredriksen frykter at den lille rovdyret er i treningsmodus.

- Det sies jo at jerven kan leke med dyra. De tar ikke kadavrene med seg før det blir enda nærmere høst.

OBDUSERTE: Frode Ulriksen fra SNO obduserte de to funnene fredag. Her med sauebonde John E. Johansen. Foto: Isabell Haug
DØD: Sauen er bitt i nakken og over nesen. Foto: Isabell Haug