For mandag vedtok kommunestyret i Kåfjord å ikke bevilge penger til planene om å bygge en fotball i Manndalen - til tross for at Manndalen UIL har sagt at de skal påta seg en god del av utgiftene. Bernt Lyngstad sier et samlet fotballmiljø i Kåfjord er skuffet.

- I dag er man skuffet, ja. Alt var for så vidt klart til å starte opp. Vi i Manndalen UIL var innstilt på å ta driftskostnadene for hallen og vi hadde klar en entreprenør etter en anbudsrunde. Kommunen kunne kommet til dekket bord, men valgte å si nei, sier Bernt Lyngstad, leder i MUIL.

Kunne ikke ta sjansen

Lyngstad er også representant for Arbeiderpartiet i kommunestyret og måtte se at det var kun hans eget parti som ville prioritere en fotballhall i Manndalen. Posisjonen, med ordfører Svein Leiros i spissen, stemte imot. Det samme gjorde alle den andre partiene - bortsett altså fra Ap.

- Vi var tydelige på at kommunen ikke skulle belemres med driftskostnadene. Det eneste kommunen måtte bidra på var en kommunal egenandel, pluss forskuttering av moms og spillemidler. Det har ikke et lite idrettslag sjans til å ta, sier Lyngstad.

27 mill. totalt

Manndalen UILs skulle etter planen gå inn med rundt fem millioner i hallen, som er kostnadsberegnet til cirka 27 millioner kroner.

- Var det uventet å få avslag på planene?

- Nja, det var gode signaler fra deler av gruppa i forkant. Men man er jo uansett forberedt på at det kan bli negativt vedtak. Men vi har brukt mye tid og ressurser på dette og da er jeg skuffet over at man ikke viser vilje til å få dette til. Jeg mener man har midler tilgjengelige, selv om det er bygget en idrettshall i Olderdalen nå, sier Lyngstad.

- Måtte tenke på pengeboka

Ordfører Svein Leiros oppgir kommunens del av hallprosjektet til rundt 14 millioner kroner - pluss garanti på et låneopptak. Han bekrefter at kommunestyret mente det ikke var økonomi til å gå for hallplanene i Manndalen nå.

- Vi har en anstrengt økonomi, med store investeringer. Blant annet er kostnadene til byggingen av Kåfjord helsesenter uavklart. Nå var vi nødt til å tenke på pengeboka, sier Leiros, og fortsetter:

- I tillegg har vi akkurat bygd en idrettshall i Olderdalen. Den er sågar ikke åpnet ennå. Den har vi jobbet med i 25 år og vi vil gjerne se hvordan det går med den først, sier Leiros.

MUIL-lederen sier det er god giv i Kåfjord-fotballen nå. Det gror godt i aldersbestemt og Lyngstad understreker at det ikke er snakk om å gi opp hallplanene i Manndalen.

- Nei, det gjør vi ikke. Men vi hadde jo håpet at vi kunne ta dette opp på årsmøtet i februar-mars og få flertall for hallplanene. Nå blir ikke det et tema. Jeg må ta telefonen til entreprenøren, som har sittet klar siden i sommer, og si at det ikke blir noe av halljobben. Vi har ikke finansieringen på plass, sier Lyngstad, som heller ikke vil kritisere kommunen for manglende satsing på idrett og fotball.

- Kommunen har vært flink på etablering av kunstgressbaner, ballbinger og idrettshallen i Olderdalen. De har tilrettelagt for idretten, men det er helårsbiten for fotball vi mangler.

Ikke 25 nye år

Og det er heller ingen grunn til å gi opp hallplanene, ifølge Svein Leiros. Han understreker nemlig at han slett ikke er negativ til planene for en fotballhall Manndalen.

- Vi er overhodet ikke imot en idrettshall i Manndalen. Jeg syns det er et godt prosjekt, men det må gå igjennom de politiske prosessene først. Hallsaken har jo ikke vært politisk behandlet. Den kom inn i budsjettarbeidet i forbindelse med handlingsprogrammet for idrett- og folkehelse. Men jeg har full forståelse for at man ønsker en fotballhall med kunstgress.

- Må man vente i 25 år til før man får en ny hall i Kåfjord, da?

- Nei, det er litt drøyt. Men vi får se litt på bruken av hallen i Olderdalen først. Så får vi se på behovet for en hall til etter hvert, sier Leiros.

IKKE PENGER: Svein O. Leiros (Sp), ordfører i Kåfjord, mener det ikke var økonomi i denne omgang til å bygge en hall i Manndalen. Foto: Jan Arild Hansen