Lørdag, søndag og mandag skal elevene delta i den nasjonale konkurransen av World Scholar’s Cup i Elverum. Der skal de bryne seg på akademiske utfordringer, og elevene blir utfordret i lagdebatt, kunnskapstest, samskriving og lag-quiz. Fra Nord-Troms videregående skole reiser to lag med totalt seks elever, der to er fra skolested Skjervøy og fire er fra skolested Storslett.

Konkurransen foregår på engelsk, og lagene får mulighet til å kvalifisere seg videre fra Elverum til Athen, Vietnam eller Yale.

Utfordrende oppgaver

På Nord-Troms videregående skole har det vært arrangert en konkurranse for å delta i Elverum. Elevene som gikk videre er Hans Erik Sandelin, Oskar Puszakowski, Solveig Fjellstad, Olivia Braastad, Andrea Engen og Ingvild Waagbø.

Oppgavene elevene får kan for eksempel være å argumentere for et syn de selv er helt uenig i. Det skaper fort større utfordringer for deltakerne.

– I konkurransene blir det gitt gode spørsmål som får elevene til å reflektere, sier Magnus Wikre, engelsklærer på Nord-Troms videregående skole, skolested Skjervøy.

Bredere syn

Elevene fra Nordreisa mener oppgavene i World Scholar’s Cup har spennende temaer og gir andre utfordringer enn tradisjonell skole.

Elev Hans Erik Sandelin tror oppgavene i cupen gir dem et bredere verdensblikk.

– Her lever man kanskje i sin egen verden, men dette gir oss muligheten til å oppleve noe annet. Spørsmålene i konkurransen gjør at man tenker mer på verdensproblemer, sier han.

Oskar Puszakowski sier mye av hans motivasjon bak å delta i konkurransen er muligheten for å møte mennesker fra andre land og kulturer.

– Jeg er opptatt av kulturhistorie og synes det er spennende å møte mennesker fra andre kulturer, sier han.

– Kult å være flink!

Avdelingsleder ved skolen, Anne Inger Lilleng, mener det er viktig å la elevene delta i slike type konkurranser, da det gir selvtillit og skaper en holdning om at det er kult å være flink.

– Elevene får knyttet kontakter og oppdager at det er kult å være flink! Det er noe de viser til andre elever også. Gjennom slike konkurranser bygges det opp en holdning om at en kan være best selv om en er fra en liten plass – man trenger ikke vokse opp i en stor by for å bli best, sier Anne Inger Lilleng, lærer på Nord-Troms videregående skole.

– Alt dette startet med fantastiske og engasjerte lærere, legger hun til.

Inviterer næringslivet med

Anne Kristin Korsfur i Henriksen gjestestue er enig. Hun vil engasjere næringslivet i Nord-Troms for støtte til elevenes og lærerenes utgifter i forbindelse med World scholar’s cup.

– Det er kjempeviktig å vise at vi har gode skoler og flinke elever. Som bedrift synes vi det er kjempeviktig at ungdom utdanner seg, og næringslivet bidrar til det. Vi skal bidra og vi håper flere bedrifter også vil bidra, sier Korsfur.

UTFORDRENDE: Elevene Solveig Fjellstad og Olivia Braastad mener konkurransen gir spennende og litt anderledese utfordringer enn man får i tradisjonell skole. Til høyre er Anne Kristin Korsfur, daglig leder i Henriksen Gjestestue.