Astroshowet arrangeres i Nordreisa på Halti kulturhus onsdag, og på Skjervøy kulturhus torsdag.

Det er astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard og science fiction-forfatter og vitenskapsformidler, Anne Mette Sannes, som står bak showet.

Astroparet reiser rundt i norske kulturhus med showet «Out of Space» for å fortelle om hvordan fremtiden blir for oss jordboere – både på kort og lang sikt.  «Out of Space» er et multimedieshow med spektakulære bilder, filmer, animasjoner, lydeffekter og musikkvideoer.

– Vi ønsker å gi publikum et innblikk i menneskers framtid – både de neste 10 til 20 årene og langt fram i tid, sier Sannes til Framtid i Nord.

Romheis om 20 år?

Menneskene er i ferd med å ta spranget ut i rommet for å bli en interplanetarisk sivilisasjon med bosetninger på Månen og Mars, samt gruvedrift på asteroider.

AKTIVITET Illustrasjonsfoto av aktivitet i en fremtidig Mars-koloni. Foto: NASA

– Vi skal fortelle om hvordan den første romheisen skal bygges for å komme seg ut i rommet. Da kan en reise med den til for eksempel månen og mars. Dette kan en gjøre om bare 20 år, så vi vil fortelle hvordan det blir og hvordan menneskers liv blir endret med denne romheisen, sier hun.

Romheisene som kommer i løpet av 20 år vil gjøre det enkelt, billig og trygt å sende mennesker, materialer og utstyr til og fra rommet.

– Mange tror dette er fjern science fiction, men dette er i ferd med å bli virkelighet i løpet av kort tid. Det kommer til å påvirke oss alle sammen, sier Knut Jørgen Røed Ødegaard.

– Et naturlig reisemål

Om omtrent 5 milliarder år vil sola ese opp og sluke de innerste planetene, da den har brukt opp hydrogenet sitt. Hva skal menneskene gjøre for å overleve? Det vil astroparet også svare på.

– Vi vil snakke om hvordan menneskene skal komme seg ut av solsystemet når sola går under.

Røed Ødegaard og Sannes har mye kunnskap om rommet.

SOLA Solen sluker Jorden sett fra en måne rundt en gassplanet ytterst i Solsystemet. Foto: NASA, ESA, G. Bacon (STScI

– Etter at solsystemets tid er over er det to måter vi kan overleve på; enten at vi har kommet oss til andre solsystem, eller at vi blir reddet av fremmede sivilisasjoner. Det sikreste er å finne andre hjem, for det er ikke sikkert at andre sivilisasjoner vil redde oss, sier Sannes.

– I august ble det oppdaget en ny planet rundt vår nærmeste nabostjerne. Det er en fantastisk oppdagelse og den viktigste i vitenskapen som er gjort noen gang, sier Røed Ødegaard.

– Den er "bare" 4,2 lysår unna - i kosmisk sammenheng er dette et steinkast. Det er helt utrolig at den mest jordlignende planeten hittil nå er funnet rundt vår nærmeste nabostjerne, og den er et naturlig reisemål for det første stjerneskipet, legger Sannes til.

Muligheten for liv

Leting etter utenomjordisk liv pågår for fullt. Nye gigant-teleskoper er under bygging og skal lete etter biosignaturer – kjemiske spor av levende organismer – på planeter rundt andre stjerner.

ASTROPARET Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard er gift. Nå reiser de rundt for å holde astroshowet «Out of Space». Foto: Stefan Kjørsvik / Flink Media AS

– Vi skal også fortelle om leiting etter liv. Hva er muligheten for å finne liv? Hvilken betydning har det for oss? Og hva tenker de som er andre steder om oss mennesker? Kanskje de mener vi er for primitive.

Astroparet oppfordrer folk til å ta med seg mystiske steiner.

– Publikum må gjerne ta med merkelige steiner de tror er fra rommet, så kan vi slå fast om det faktisk er det. Da kan folk lære seg å kjenne igjen steiner fra rommet som bør utforskes videre. På tidligere show har vi hatt folk som har kommet med svære steiner på paller, og det synes vi er kjempekult! Det er ingen begrensninger for hvor stor eller liten stein man har - vi ser gjerne på det, sier Sannes.

– Folk kommer kanskje til å få litt sjokk når de ser hvor lite vi faktisk vet om vårt solsystem. Det er utrolig spennende hva vi vil finne der ute framover.

Kunstnerisk fremstilling av en fremtidig månebase. Foto: NASA/Dennis M. Davidson
Illustrasjon av en fremtidig Mars-koloni. Foto: NASA
Jorden kan rammes av asteroider, kometer eller andre fenomener. Foto: Don Davis/NASA
Proxima b går i bane rundt den røde dvergstjernen Proxima Centauri og er den nærmeste jordlignende planet som noen vil bli funnet i beboelig sone rundt en annen stjerne. Foto: ESO/M. Kornmesser