Statens Naturoppsyn har hittil i år tatt opp mellom 70 og 80 ulovlig utsatte laksegarn i Troms. Det skriver avisa Nordlys.

– I tillegg har politiet vært ute og sjekket ulovlig satte garn. Vi er midt i sesongen nå. Ulovlig garnfiske har vært et stort problem i Troms i mange år, og er det fortsatt. Dette er fylket i Norge med flest tilfeller av ulovlig fiske etter laks, sjøørret og sjørøye, sier seniorrådgiver Jan Ove Scheie i SNO Troms til Nordlys.

Intensivert innsatsen

Siden problemet fortsatt er så stort, er innsatsen betydelig intensivert fra SNO og politiets side. Denne sommeren bruker de derfor ekstra mye tid på å gjennomføre oppsyn på havet.

I Troms kommer SNO over flest ulovlig satte laksegarn på Kvaløya, langs kysten av Kvænangen, ved Ringvassøy og på yttersiden av Senja. Dette er steder der det ifølge Scheie tradisjonelt har blitt fisket med kilenot.

Selv om fylket er Norges verste med ulovlig garnbruk, har SNO kommet over færre garn i år kontra tidligere.

– Men de som holder på med dette, gjør det i stor grad. Tradisjonelt har mange hytteeiere satt garn ulovlig for å få et par fisk når de er på hytta, men dette har det bindre av. Vi tar dessverre ikke så mange på fersk gjerning, sier Scheie.

Gjør stor skade

Rune somby, rådgiver i SNO, forteller til Framtid i Nord at ulovlig fiske etter de anadrone fiskeartene gjør stor skade. Kanskje større enn man skulle tro.

– Laksefiske er strengt regulert, både i sjø og i elv. Det er det en grunn til. For en del år tilbake var det både sjøørret, sjørøye og laks i nesten alle vassdrag rundt om på kysten. Mange av disse betandene er nå ødelagte og borte og det er forferdelig synd.  Det handler om å ta vare på laksen som en ressurs. Norge har et særskilt ansvar for å ta vare på den atlantiske laksen, sier han.

Somby poengterer at det er den samla summen som tas som har betydning.

– Mange tenker nok sikkert at om jeg tar ett par steikfisk så har det ikke stor betydning. Men når mange tenker sånn blir den samlede belastningen for stor og bestanden går ned.

10.000 kroner i bot

SNO samarbeider tett med politiet om å utføre kontroller. Blant annet i  Nordreisa hjelper også Fjelltjenesten og Kystvakta til med oppsyn.

Personer som blir tatt på fersk gjerning kan vente seg en bot på hele 10.000 kroner.

Regelverk for garnsetting er ment å beskytte de anadrome fiskebestandene. Anadrome arter er ferskvannsfisk som jevnlig svømmer til saltvann for å finne mat. Laks og røye er eksempler på slike fisker.