Politikere i Kvænangen har startet behandlingen av budsjett -og økonomiplanen for 2018-2021. 29.november vil formannskapet ta endelig stilling til administrasjonssjef Frank Pedersens forslag til budsjett.

Eiendomsskatt: - Det er riktig nå

I forslaget har han blant annet foreslått å innføre eiendomsskatt for boliger og fritidseiendommer i hele kommunen. Dette med start allerede i 2018. En nylig lovendring pålegger kommunen å starte forsiktig, med to promille av hva hver eiendom er verdt. Innen 2021 ser Pedersen helst at kommunen har økt satsen til sju promille, det høyeste som er tillatt.

Pedersen foreslo å innføre eiendomsskatt allerede i 2015. Ved en tidligere innføring ville kommunen kunne tjent millionbeløp allerede til neste år. Nå ligger det an til at kommunen kun sitter igjen med 250.000 kroner i 2018.

– Jeg mener det er riktig å innføre eiendomsskatt. Kommunen har rett til det ved lov, og jeg ser på det som et bedre alternativ enn å måtte kutte i tjenester innen velferd, sier han.

Kan kutte 10 årsverk

En reell nedgang i inntektene samtidig som det investeres i skolebygg og flerbrukshall gir økte utgifter til renter og avdrag i årene som kommer. Dette må dekkes inn. 2018 vil bli starten på noen tøffe år for kommunen, tror administrasjonssjefen.

Fram til 2021 har han derfor satt opp et kutt på totalt inntil 10 kommunale årsverk. I tillegg kan hver etat få mindre bevilgninger, hvor det er helse -og omsorg som vil lide mest. Her er det foreslått at Gargo sykehjem reduserer sine senger fra 25 til 21 plasser.

Er kuttene forsvarlige?

– Vi har vurdert at de lar seg gjøre, og ser ikke at vi bryter noen lover eller forskrifter. Det handler om at man i så fall må gjøre grundige analyser på hvordan endringer skal gjennomføres. Ved redusert kapasitet på institusjon for eldre, må vi kanskje kompensere med mer hjemmebaserte tjenester. Der sier analysen hittil at det burde vi klare uten store merutgifter.

Pedersens forslag til budsjett innebærer også at flere stillinger blir holdt vakante, deriblant en stilling som kommunefysioterapeut og en stilling som oppvekst -og kulturkonsulent.

Få, men store investeringer

På investeringssiden i budsjettforslaget kan det se ut til at nye Kvænangen barne -og ungdomsskole til 77 millioner kroner og flerbrukshall til 38 millioner kroner spiser opp det som er av midler. Forutenom dette er det holdt av penger til to tjenestebiler i kommunen.

I kommunestyret i november ble det også vedtatt å innarbeide et forslag om et nytt helsehus i kommunen, men denne er ikke tatt med i vurderingen.

Må se på drifta

Formannskapet har etter møtet 15.november, ikke vedtatt noe i budsjettsaken. Ordfører Eirik Losnegaard Mevik (Ap) sier de har sett på saken og diskutert noen utfordringer. 29.november vil formannskapet ta en beslutning.

– Vi har et høyt forbruk med en stor drift. Det har vi skjønt lenge. At vi må ta ned er vi også inneforstått med. Men vi er ikke trygge på hvordan det skal gjøres. Hva er det administrasjonssjefen tenker skal gjøres? I Helse -og omsorg må det tas ned mye, men det vi ser er jo at oppgavene og utfordringene bare øker, sier han.

Er det noe som mangler i budsjettet?

– Jeg tror det blir utfordrende å vedta det budsjettet som framligger nå.

Ordføreren har tidligere uttalt til avisa at han helst ikke ønsker eiendomsskatt på bolighus. Han peker på at kommunen, sammenliknet med andre kommuner på samme størrelse, faktisk har gode inntekter.

– Jeg er ikke fornøyd med måten kommunen driftes på, og her tror jeg vi har mye å hente. Vi bør tenke nyere, organisere oss på en annen måte, og ta i bruk nye teknologiske hjelpemidler. Å innføre eiendomsskatt fordi vi er dårlige på drift og organisasjon, det er vi ikke med på. Da må vi heller ta tak i de utfordringene vi står ovenfor, å bruke pengene mer fornuftig, sier han til Framtid i Nord.

Administrasjonssjef i Kævnangen, Frank Pedersen (t.h) håper politikerne går god for eiendomsskatt. Foto: Arkivfoto