Fredag kveld starter årets Finnmarksløp, hvor 39 deltakere legger ut på løpets lengste løype noensinne, 1200 kilometer. Blant deltakerne er Tom Frode Johansen (57), bosatt på Furuflaten.

Den erfarne hundekjøreren kan med dette fullføre sitt tjuende Finnmarksløp.

– Vi har forberedt oss i lang tid, og har trent opp hundene med dette som mål. Jeg har vært veldig motivert, siden det i år er et nytt konsept med en lengre og annen løype. Det gjør at vi må tenke helt nytt, forteller han.

Følg løpet her.

– Satser på å komme i mål

24-årige Maja Sellevoll fra Nordreisa skal delta i 500 kilometer. Hun er rookie, som betyr at hun starter for aller første gang. Sellevoll begynte med hundekjøring i 2015, og har siden da startet hver vinter i flere løp. Det lengste løpet hun har gjennomført er Pasvik Trail på 300 kilometer.

– Målet mitt nå er rett og slett å komme i mål, samt å få erfaring. Jeg har trent mye og har et litt eldre spann enn i fjor. Hundene er friske og fine, og jeg satser på at de holder helt til mål, sier hun – som starter med åtte hunder.

Ikke i toppform

Å komme i mål er også Johansens ambisjoner. Han forteller at han mest sannsynlig ikke blir å kjempe i teten.

– Noen av hundene har vært noe skadet, men nå virker de fine og klare. Jeg krysser fingrene, men har ikke gjort det så bra i de siste løpene. Det vil være uklokt å prøve å vinne, da kommer jeg antakelig ikke i mål, sier han.

Johansen har i tillegg til å kjøre i Norge, også konkurrert i utlandet. I 2015 deltok han i Yukon Quest, et løp fra Alaska til Canada som strekker seg over 1600 kilometer. Han har stilt til start 21 ganger i Finnmarksløpet, og har kun falt fra to ganger.

– Det er små marginer i hundekjøring. Man er helt avhengig av friske hunder - det er det som er utfordringen. Det skal ikke mye til før en hund begynner å føle ubehag og starter å halte. Man kan ikke kjøre for lenge før man tar pause, man må være effektiv når man hviler og selv klare å være strukturert og ikke gå i fella og prate for mye med andre.

Sellevoll tror det verste for henne blir mangelen på søvn.

– Jeg regner med å bli litt hautoillat, ler hun.

Seks fra Nord-Troms

Sellevoll og Johansen er to av til sammen seks hundekjørere fra regionen. Tomas og Charlotte Nyheim Lambela fra Skibotn deltar i FL 500, Mathias Bergmo fra Reisadalen deltar i FL Junior og Magne Storstein, også fra Reisadalen deltar i FL 1200.

FL Junior har sjekkpunktene Alta - Jotka - Suossjhavri. FL 500 har sjekkpunktene Jotka, Kautokeino, Suossjavri, Jergul, Karasjok og Valjok. Mens FL 1200 går helt opp til Øvre Pasvik og Kirkenes før løypa snur.

MÅL: 24-årige Maja Sellevoll har som mål å fullføre FL500. Hun satser på målgang tirsdag eller ondag neste uke. Foto: Privat