Fylkesveiene på Arnøy er igjen rammet av snøskred. Tommy Nilsen kjører avfallsbil for Avfallsservice. Torsdag kjørte han ruten på Arnøy. Klokken 0900 kjørte Nilsen ved Singla mot Arnøyhamn. Da han returnerte bare to timer senere hadde et stor snøskred tatt gått over veien.

– Jeg har kjørt for Avfallsservice i 18 år og jeg har aldri før vært så nært. Det er en ekkel følelse.

Nilsen får ikke mulighet til å komme seg tilbake til fastlandet torsdag. Nå har han kjørt til Årviksand for å innkvartere seg på hytta han har der.

Stort snøskred

Våt og tung snø raste ned fra Singeltiden og skredtunga har gått over veien. Nilsen anslår at snøskredet var opp mot 100 meter bredt da det ble utløst.

– Skredet er noen meter høyt. Det er mye kubikk som har kommet ned! Det er en uggen følelse, men det viktigste er at det har gått bra.

I påska var veiene stengt tilnærmet sammenhengende i én uke. Nilsen har vokst opp i Årviksand og har vært kjent med hyppige snøskred.

– Vi har de siste årene vært skånet grunnet lite snø, men før var det helt vanlig at rasene gikk.

Han er bosatt på Skjervøy, men ferdes fortsatt mye på Arnøy i forbindelse med jobbkjøring og når han skal på hytta i Årviksand.

– Man har en ekkel følelse når man kjører forbi her, spesielt når man har med ungene.

Forstår de som ikke orker mer

De siste ukene har det vært konstant betydelig fare for snøskred i regionen. Veiene på Arnøy har ofte vært stengt og flere har tatt valget om å flytte fra Arnøyhamn.

– Jeg forstår godt at de som bor her og pendler langs veien begynner å bli lei av å vente på skredsikring. Det er ikke noe særlig å kjøre her.

Så lenge fylkesveien holdes åpen ferdes Nilsen og andre trafikanter langs den skredutsatte strekningen.

– Ja, såpass tro må man ha på myndighetene at det skal være trygt å kjøre når veien er åpent.

Torsdag morgen ble Fv 348 mot Akkarvik stengt grunnet to snøskred i Langfjorden. Nilsen skulle egentlig kjøre utover mot Akkarvik, men allerede før han fikk vite om skredene i Langfjorden hadde han bestemt seg for å ikke kjøre langs Fv 348.

– Dit vurderte jeg ikke å kjøre. Jeg er såpass kjent at jeg ikke våger å kjøre under fjellet der når forholdene er slik de er nå, sier han.

STORE SKRED: Nilsen sier han aldri før har sett snøskred gått på disse stedene ved Langfjorden. Foto: Tommy Nilsen
Det var et bredt snøskredet som ble utløst. Foto: Tommy Nilsen
Veien er igjen stengt grunnet snøskred. Foto: Tommy Nilsen