- Denne uken var preget av store mengder nysnø og vind, noe som da medfører betydelig skredfare i Troms, melder Jan Arild Hansen i NVE i en pressemelding.

Nå er det faregrad tre, altså betydelig skredfare i Lyngen-området og resten av Nord-Troms.

Kaldere temperaturer gjør at stabiliseringen tar mye lengre tid, noe som da fører til at vi går inn i vinterferieuka med svært stor snøskredfare.

- Uka før vinterferien var preget av til dels store mengder nysnø og vind. Etter noen rolige dager med klarvær, kom en ny runde med sterk nordvestlig vind og mer snø.Vinden har lagt store mengder ustabil fokksnø i leområder med betydelig fare for snøskred. Belastning fra en enkel skiløper er nok til å løse ut et flakskred, sier Hansen.

Kompliserte skredterreng

Skredobservatører har observert vedvarende svakt lag av kantkorn i snøen over et hardt skarelag, noe som gjør vurderingene i skredterreng mer komplisert.

- Unngå skredterreng, altså terreng over 30 grader, hvor fersk fokksnø har lagt seg. Typiske tegn på skredproblemet er snø som sprekker opp rundt skiene.Se etter områder hvor vinden nylig har lagt fra seg fokksnø. De mest utsatte steder er bak rygger, i renneformasjoner og i søkk, sier han videre.

Vinden har også forårsaket at store mengder ustabil fokksnø har lagt seg i leområder med betydelig fare for snøskred.

Bruk snøskredvarsler og skredsøker!

NVE ber folk som ferdes til fjells om å unngå skredterreng, altså terreng over 30 grader, hvor fersk fokksnø har lagt seg.

- Det å ta seg i skredterreng krever god kunnskap om skredfare og kloke vurderinger både før- og underveis på tur. Bruk snøskredvarselet på varsom.no i turplanleggingen. På nettsiden kan du også hente mer kunnskap om skredfarevurdering gjennom Snøskredskolen, avslutter Hansen.

Hvis man tar seg ut i fjellet, så bør man følge de ferdselsråd som det gis i snøskredvarslingen. Bruk snøskredvarselet i turplanleggingen og ta med skredsøker.