I forslaget til statsbudsjett, som kom onsdag, foreslår regjeringen å prioritere videreføring av skredsikring i Kåfjord også i 2017. Det gleder Kåfjord-ordfører Svein Leiros (Sp).

- Det er veldig bra at pengene kommer. Inni dette ligger nok både Nordnes, Gamanjunni, skredsikring av Olderdalen og i tillegg det vi nå har vedtatt i Samuelsberg, sier Svein Leiros.

Gitt tilsagn

Knut Hoseth i NVE bekrefter at Gamanjunni og Samuelsberg er to av prosjektene som ligger inne.

- Jeg har ikke gått nøye inn i budsjettet selv, men bevilgningen går til de større sikringstiltaktene vi er i gang med å gjennomføre på Samuelsberg og i Olderdalen, samt at innløsningen av boliger i det skredfarlige området i Manndalen. Det er gitt tilsagn til dette før, men nå kommer midlene, sier Hoseth.

Hele kommunen rødmerket

Ordfører Svein Leiros er opptatt av å få en ordentlig kartlegging av kommunen, slik at ikke ”hele” Kåfjord blir et eneste stort rasfarlig område.

- Flom- og skredkartet fra NVE for hele Kåfjord kommune binder utviklingen i kommunen ettersom nesten hele kommune er farget rødt på dette aktsomhetskartet. Vi har behov for å få kartlagt dette nøye og i neste omgang frigjøre og friskmelde områder, sier Leiros.

Han viser til at etablering av både næringsvirksomhet og boliger blir vanskelig.

- Da sier det seg sjøl at med et slikt kart er det ikke mange områder som kan bygges på rundt Kåfjord. Skal en privatperson bygge hus i rødmerket område så må man bruke rundt 100.000 i grunnundersøkelser for å få tomta friskmeldt, sier Leiros.

Ikke tatt stilling

- Vi har fått en henvendelse fra ordførerne rundt Lyngenfjorden der de anmoder om at arbeidet med en kartlegging av kvikkleire prioriteres. Vi har imidlertid ikke tatt stilling til den anmodningen ennå, så der er ingenting klart, understreker NVEs Knut Hoseth.

FÅTT HENVENDELSE: Knut Aune Hoseth i NVE. Foto: Kjetil Nielsen Skog