Skjervøy kommune og spesialisthelsetjenesten satte i gang et omfattende forberedelsesarbeid for å heve kompetansen til de ansatte, og under veiledning fra Åsgård sykehus ble det etablert tilrettelagte, døgnbemannede boliger, og det ble i fortsettelsen lagt stor vekt på å øke livskvaliteten til den enkelte.

Hovedkravet fra Åsgård var at bemanningen skulle være 3,2,2, altså tre på dag, to på aften og to på natt, for at bemanningen skulle være forsvarlig. Dette hadde Skjervøy kommune ikke råd til, og tilbakeføringen ble utsatt i to år, før det ble inngått en avtale om minimumsbemanning på 3,2,1

Alt av personell, enten de var hjelpepleiere, sykepleiere, sosionomer etc. ble oppfordret til å ta videreutdanning i psykiatri, og ønsket om å gi en faglig forsvarlig behandling var rådende.

I tillegg til medisiner er menneskelig kontakt det viktigste. Forutsigbarhet og rutiner, tilrettelagt  aktivitet og arbeid der det er mulig, og adspredelse fra en tilværelse de fleste av oss ikke kan forestille seg, er mye av behandlingen. Isolasjon er det absolutt motsatte av riktig tilbud.

Åsgård sykehus brukte Skjervøy kommune som eksempel på en kommune som virkelig hadde fått det til i forbindelse med tilbakeføringen.

FØR OG ETTER OMORGANISERINGEN

Jeg startet å jobbe i Skoleveien i 2011, da psykiatriboligene var organisert under rus og psykiatritjenesten, ROP, og møtte en arbeidsplass der faglighet og forsvarlighet sto i fokus, og der det var høyt under taket for å drøfte ulike tilnærminger.

ROP-tjenesten hadde også ansvar for mange andre brukere i samfunnet, og det var et godt samarbeid i tjenesten. Omkring 10 årsverk var tilknyttet ROP, utetjenesten og boligene til sammen, inntil omorganiseringen i 2018 kom på bordet.

I planleggingen av den nye tjenesten skulle oppfølgingen av brukerne utenfor psykiatriboligene styrkes, og bli en tjeneste kun på dagtid. Det ble opprettet en virksomhet med 2,5 årsverk.  I dag er denne tjenesten foreløpig 3,5 årsverk. De resterende årsverkene, cirka 7,5 årsverk, skulle nå samkjøres med hjemmetjenesten. Psykiatriboligene skulle legges under somatisk hjemmetjeneste, og det ble satt sammen grupper som skulle arbeide med sammenslåingen av tjenesten, og opprettelsen av den nye ROP–tjenesten.

Årsmeldingen fra den siste ROP-lederen påpekte viktigheten av at bemanningen i psykiatriboligene ble opprettholdt, og at kompetansen innenfor psykiatri ble styrket.

Da planene etter hvert kom på bordet, var bemanningen i psykiatriboligene så sterkt redusert, med 3- 4 årsverk, at det i 2018 ble sendt bekymringsmelding til fylkesmannen i Troms. Da hadde alle faglige innvendinger fra ROP – personale, verneombud og tillitsvalgte blitt neglisjert. Fylkesmannen sendte et brev til Skjervøy kommune ved rådmann, der det framgikk at kommunen skal yte forsvarlige tjenester etter gjeldende lovverk, og at Skjervøy kommune som ansvarlig for tjenesten måtte svare på dette.

Vi fikk aldri noe svar, og omorganiseringen gikk sin gang.

Nesten over natta ble bemanningen ytterligere redusert i psykiatriboligene. Bemanningen ble flyttet til utetjeneste og til hybelhuset vegg i vegg med psykiatriboligene, altså en forverring av den planen vi hadde sendt bekymringsmelding om.

Birgit Paulsen Foto: Torbjørn O. Karlsen

For å ta kortversjonen:

 Fra å ha mulighet til å gi tilbud og være tilstede for de sykeste av våre psykiatriske brukere, ble personell flyttet til andre brukere av hjemmetjenesten,  uten at det så ut som noen nedbemanning – alt lå jo under hjemmetjenesten. Ble vi lurt? Ja, både politikerne og vi ble grundig  lurt!

I realiteten er i dag ett personale ansvarlig for både psykiatriboligene og hybelhuset. På hybelhuset bor det opptil ti eldre personer, og tidvis går trygghetsalarmer der til stadighet. Psykiatriboligene har i dag seks boenheter som serves av personalet i Skoleveien. De dagene det er to personale på jobb, jobber den andre bare hos en beboer.

Dette betyr at muligheten for å gjøre en forskjell, for å minimere plager og gi gode opplevelser til våre sykeste, er redusert til det ugjenkjennelige. Tilbud etter tilbud har blitt borte, fordi vi har altfor stort ansvar alene.

Med omorganiseringen forsvant eller delvis forsvant:

  • Etterspørsel etter fagkompetanse i psykiatri

  • Fagmøter

  • Kontakt med ledelsen, som er stasjonert på helsesenteret

  • Personalmøter som gjelder Skoleveien og våre brukere

  • Kontakt med annet personale, da vi i hovedsak  jobber alene

  • Fagpersonell, de sa opp, og kom ikke tilbake igjen

Da omorganiseringen ble gjennomført, mistet Skjervøy kommune mye personell med stor kompetanse, da de alle mente det var totalt uforsvarlig å nedbemanne slik at man var alene på jobb. Hvem vil vel arbeide et sted uten kollegaer, og med et enormt ansvar og arbeidsbelastning. Følelsen av utrygghet har vært uttalt hos mange, og vi har ikke engang et alarmsystem som ivaretar vår sikkerhet. Noen av dem som sluttet fortsatte i ROP-tjenesten, som vikarer eller fast personell.

NY OMORGANISERING:

Nå har det i lang tid vært bebudet en ny omorganisering, der ROP-lederen også skal ha lederansvaret for psykiatriboligene. Veldig bra!

 Det utrolige er at det har tatt fem år siden omorganiseringen i 2018 var en realitet, til den nå blir evaluert. Den skulle evalueres etter et halvt år!

Det andre utrolige er at det planlegges at ROP-tjenesten skal ligge under hjemmetjenesten! Går det an? Med den erfaringen vi har hatt med et så mye dårligere tilbud til de med de største utfordringene, hvordan er det mulig å tenke tanken? Hjemmetjenesten har absolutt nok av viktige oppgaver å løse, uten å ha ROP–tjenesten i tillegg.

Rus og psykiatri er satsingsområde, og skal opptrappes, nasjonalt og lokalt. ROP tjenesten er nødt til å bli egen virksomhet igjen, der de kan samle komp-tansen på sitt felt, og hvor ledelsen får bygge opp sin stab i forhold til behovet. Det trengs flere stillinger til både forebygging og behandling, ikke færre. ROP-lederen er allerede stasjonert i Skoleveien, og har kort vei til både helse- og omsorgslederen og andre samarbeidspartnere.

POLITISK: Jeg har for første gang siden jeg var helt ung meldt meg inn i et politisk parti, for å få lov å delta på møter og si i fra. Kristelig Folkeparti innkalte alle lederne innenfor helse til et møte der de ble bedt om å orientere om sitt arbeide, utfordringer og ansvar. Der kom det blant annet klart fram hvordan ROP-lederen ønsker å arbeide framover. Hvis vi skal beholde fagkompetanse og rekruttere nye, innenfor hele helsevesenet, er det uhyre viktig at vi lytter. Det fikk jeg et sterkt inntrykk av at de gjorde på møtet.

Med en kommuneøkonomi som Skjervøy er så heldig å ha, burde det heller ikke stå på pengene.

Helsepersonellet må få bruke «tid til det viktigste», som er KrF sitt valgspråk.

Mitt store ønske for julen 23, er at det er to på vakt i psykiatriboligene for å lage en nydelig juleaftenfeiring for beboerne. Med julemat som personalet i samarbeid har forberedt, med gode lukter som brer seg i huset, og det er ro, glede og forventning hos både personalet og beboerne. Slik det var før omorganiseringen.

­­

HVA MENER DU? Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening.

Send ditt innlegg til nyhet@framtidinord.no