Folkelista i Lyngen inviterte til en kveld med diskusjon. De inviterte var hele befolkningen.

En representant fra lista tok ordet, og ropte ut i en megafon en lang monolog der det stilles spørsmålstegn om hvorvidt partiet deres hadde så mye makt at de bidro til at kommuneoverlege med hele arbeidsstokken hakk i hel har sagt opp.

Megafonholderen reagerer på at kommentarfeltene har eksplodert, og at folk kaller henne og medrepresentant for mobbere etter å ha skrevet innlegget som kommuneoverlegen henviser til i oppsigelsen sin når han sier at han ikke føler seg ønsket i kommunen.

«Er det slik dere kjenner meg og listekandidatene på Folkelista Lyngen?» spør representanten retorisk. Her vil jeg minne om at mobbing ikke blir definert av hva hensikten til avsender var, men hvordan det blir oppfattet av mottaker. En politisk representant kan dessuten ikke basere seg på at velgere skal være enig med han eller henne på bakgrunn av hvordan en kjenner vedkommende som person.

Folkelisterepresentanten mener at de er totalt uskyldig i oppsigelsene på legekontoret som nå har rammet oss, til tross for at flere av listekandidatene er grunnleggere og administratorer i en støttegruppe på Facebook for å støtte de to legene som nå blir igjen. Støttegruppa har vel ¼ av Lyngens befolkning i ryggen, sies det. Men ingen vet om de innmeldte i gruppa faktisk er der fordi de støtter saken, eller om de er der av nysgjerrighet for å se hva som skrives på dette lukkede forumet.

En tilskuer får megafonen sendt til seg, og påstår at det må feile den avtroppende kommuneoverlegen noe, han viser tendenser til manipuleringsteknikker som narsissister ofte bruker. Folkelisterepresentanten nikker samtykkende, det gjør også et par av de oppmøtte. En av dem en annen representant fra samme liste. Folkelisterepresentanten som holdt megafonen sier attpåtil at hun skal lese seg opp på dette.

Når det protesteres i salen og det kommer motstand fra flere, sier representanten at det kanskje var dumt, og trekker det tilbake. De fleste i salen har likevel fått det med seg, og flere mumler med sidemannen.

Er det slike folkevalgte vi ønsker å ha vi vår kommune?

Folkelista sier de vil ha forandring, men sier ikke hva konkret de ønsker endret. Isteden går de til angrep på en allerede sårbar yrkesgruppe i kommunen, ironisk nok, da mange av listekandidatene nettopp selv lenge har sittet i nevnte støttegruppe.

Folkelista har gått til angrep på kommuneoverlege og alle de andre legene ved å si at det ikke er godt nok om de ikke bor i kommunen, at det er for dårlig å ha én lege på vakt på Lyngseidet når de bor i andre kommuner eller av ulike årsaker jobber redusert, som leger ofte gjør under spesialisering o.a.

Istedenfor å skape bolyst og invitere legene til å slå seg ned i Lyngen, går de regelrett til angrep – noe som fører til at vi blir ført 10 år + tilbake i tid. Da vi måtte kjøre til Storfjord for å komme til legevakta når det er kveld eller helg. Folkelistekandidatene, som var så redde for at Lyngenhalvøya noen ganger blir isolert på vinteren med én vakthavende lege på plass, så ikke at alternativet var enda verre. Som en 75-åring jeg kjenner så fint sa det, «man kan ikke klage over alderen når alternativet er å ligge i grava».

Politiske partier har makt, og den makten man sitter med kan føre til mye godt – men det kan også ødelegge. Rasere.

Kommuneoverlegen har ikke løyet når han har sagt at vi har en av landets mest dekkende legetjenester. Men det varer ikke lenger enn til 1.oktober. 1.oktober har vi en så rasert legetjeneste som det går an å få, og det er neppe kø av søkere til stillingene som blir utlyst med tanke på de senere års medieoppslag om legekontoret på Lyngseidet.

Vi trenger framsynte folkevalgte som både ser tornen i andres øye, men fremst av alt bjelken i sitt eget. Som forstår konsekvensene av egne handlinger og utsagn, og på hvilken måte det kan ramme – både positivt og negativt. Vi trenger politikere som evner å si at nok er nok, og som tar i dritten selv om det er ubehagelig.

Nå har ikke denne diskusjonskvelden vært gjennomført slik jeg skriver. Det hele skjedde på nett. På Facebook. Delt på flere steder av trådstarter. Skjermbilder ble tatt. Folk har reagert. Kommentarer som henger ut andre har blitt skrevet, og de har blitt «likt», eller nikket samtykkende til.

På bygda er det ikke å komme utenom at politikerne også er lærere, bønder, engasjert i frivillige organisasjoner eller synlig på flere arenaer. Likevel er det ingen som kommer langt med å være stygg mot andre. Vit at dere alle er forbilder både for egne og andres barn, og særlig på nett. Ord som er sagt kan ikke tas tilbake, derfor må man tenke seg nøye om før man trykker publisér.

­­

HVA MENER DU? Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening.

Send ditt innlegg til nyhet@framtidinord.no