Det er stort fokus på Sonjatun Helsesenter og bred politisk enighet om at noe må gjøres med helsebyggene i kommunen.

Prosessen med Sonjatun har allerede pågått i noen år. Det har vært viktig å få vurdert bygningsmassens tilstand før en bestemmer seg for om en skal bygge nytt, renovere eller en kombinasjon. Nå når vurderingene begynner å bli ferdig kan en se hvilke muligheter som finnes. Frem til i dag har det blitt gjennomført:

  • 2020 -tverrfaglig teknisk tilstandsanalyse

  • 2021 -mulighetsstudie som skisserer tre ulike løsninger

  • 2022/2023 -levedyktighetsanalyse og vurdering av restkapasitet for betongdekke

Når vi nå har grunnlaget på plass, kan vi bestemme oss for veien videre.

Nordreisa Høyre er opptatt av at arbeidet fortsetter for fullt inn i kommende periode, at prosessen videre blir grundig og ikke forhastes. Det er viktig å sikre god kontinuitet og at den nedsatte styringsgruppa får bistand fra ekstern kompetanse til å komme med endelig anbefaling om hva man bør gjøre med Sonjatun. Forslag om midler til å kjøpe inn ekstern fagkompetanse/prosjektleder i denne delen av prosessen ble foreslått av Høyre og enstemmig vedtatt i kommunestyremøte 1. september.

Gruppa vil se på fremtidige behov opp mot økonomiske rammer. Nordreisa Høyre vil også styrke administrasjonen i kommunen slik at man har tilstrekkelig kapasitet internt til å holde tråden og fremdriften i dette store prosjektet.

Selv om det er politisk enighet om nytt Sonjatun så er realiteten at det vil gå mange år før vi kan åpne dørene. Om alt går knirkefritt og etter planen vil det nye kommunestyret forhåpentligvis avgjøre hva man ønsker å gjøre før sommerferien 2024. Så fort en slik avgjørelse er tatt begynner en lang prosess før ferdig bygg.

Et så stort og komplekst bygg må planlegges og prosjekteres godt for å sikre et funksjonelt, moderne og effektivt bygg, både for de som skal jobbe der og for pasienter. Kort oppsummert vil framdriften se ut noe slik som dette:

  • 2024 - anbudsprosess for engasjering av arkitekt og rådgivende ingeniører til prosjektering, en slik prosess tar ofte 6-8 mnd.

  • 2025/2026 - valgt leverandør planlegger og prosjekterer byggeprosjektet. Eventuelle grunnundersøkelser, klargjøring av tomt samt forberede byggearbeidene må gjennomføres. En slik prosess tar ofte opp mot 12-18 mnd. for et prosjekt av slik størrelse.

  • 2026/2027 - anbudsprosess for selve bygget, 6-8 mnd.

  • 2027/2028 - byggestart. Til sammenligning tok det cirka 3 år å bygge nærsykehuset i Alta.

  • 2030/2031 - ferdigstillelse av bygg

Av en grovskissert fremdriftsplan vil det ta minst 5-6 år før nye Sonjatun kan åpnes, uavhengig om det bygges nytt, renoveres eller en kombinasjon. Fremdriftsplanen er optimistisk og er derfor helt avhengig av en knirkefri prosess og god fremgang, samtidig som det forutsettes at finansieringen er på plass.

Foreløpige beregninger fra mulighetsstudiet stipulerer en prislapp på cirka 700 millioner for et nytt bygg og et sted mellom 5-600 millioner for renovering. Før man kan gå i gang med prosjektering må finansieringen på plass. Søknad til staten om tilskudd/delfinansiering må sendes så fort avgjørelsen om veien videre for Sonjatun er tatt og nødvendige dokumenter er ferdig. Dersom bevilgning fra staten drøyer, vil det forskyve prosjektet ytterligere ut i tid.

I diskusjonene rundt Sonjatun har det blitt gitt inntrykk av at det skal stå et nytt bygg klart i løpet av noen få år, noe som ikke er realistisk i det hele tatt. Uansett hvor mye man ønsker vil en slik prosess ta tid. Deler av prosjektet kan plukkes ut og realiseres i ulike byggetrinn, slik som omsorgsboliger. Dette vil gjøre at prosessen for det første byggetrinnet går noe raskere, men vi snakker likevel 2027/2028 før disse er klar til bruk.

Byggetrinn 1, og det det som prioriteres først er nye eldreboliger, også kalt Omsorg+ her i Nordreisa.

Disse er en del av behovskartleggingen i mulighetsstudie, og viser at vi trenger 24 stk omsorgsboliger for å kunne takle fremtidig eldrebølge.

Både det innleide konsulentselskapet og de som leder helsesektoren i Nordreisa sier at vi trenger flere eldreboliger nå. Vi er allerede for sent ute og behovet stiger fort. Sonjatun er allerede full. Derfor har kommunedirektøren jobbet hardt for å finne en løsning. Høyre har sammen med de andre partiene gått inn for å lytte til kommunedirektøren og støtter hans forslaget om å skaffe midlertidige lokaler. Nordreisa Høyre er klar på at vi ikke kan ha en underdimensjonert helsesektor i 5-6 år mens vi venter på et nytt Omsorg+ bygg.

Helsebygg er kostbare, komplisert og må planlegges godt. Byggekostnadene for det som er definert som byggetrinn 1, eldreboliger, er foreløpig estimert til ca. 143 millioner. Prosjektet er stort for kommunen og større sammenlignet med nye Moan skole. Derfor må vi straks sette i gang med å sikre finansiering samtidig som bygget planlegges ferdig. Det første som må gjøres er å få på plass det vi trenger for å sende søknad til staten om å få dekket deler av kostnadene.

Samtidig som vi planlegger for nye Sonjatun skal vi fortsette å drifte Nordreisa kommune til det beste for oss innbyggere. Dette gjelder innenfor alle sektorer. Nytt Sonjatun vil koste, selv med statlig tilskudd, flere hundre millioner kroner. Et lån på rundt 300 millioner vil gi økte årlige kostander for kommunen på 25-30 millioner. Dette er penger som må tas fra det årlige kommunebudsjettet. Med den økonomiske situasjonen som er i dag har ikke kommunen disse pengene. For å kunne klare en slik investering må vi, enten kutte i tjenestetilbudet eller øke inntektene. I tillegg til Sonjatun må en også ta hensyn til andre viktige investeringer som ny svømmehall, bygging av næringsarealer samt utbedring og vedlikehold av kommunale veier og eksisterende bygg.

Nordreisa Høyre vil jobbe aktivt for å realisere nye Sonjatun, til et bygg som møter fremtidens behov, samtidig som man har trygg økonomisk styring og klarer å opprettholde et godt tjenestetilbud for resten av tjenestene i kommunen. For å klare det må vi øke kommunens inntekter gjennom bedre tilrettelegging for næringsutvikling. Flere næringsetableringen i kommunen vil bidra til flere arbeidsplasser og dermed større skatteinntekter. Med flere arbeidsplasser kreves det også tilrettelegging for boligbygging. Nordreisa Høyre har foreslått nye næringsarealer og arealer til boliger i et innspill til arbeidet med ny arealdel i kommuneplanen som det nå arbeides med.

Nordreisa Høyre ønsker også at alle politiske partier i kommunen jobber sammen opp mot fylke og stat for at Nord-Troms kommunene blir likestilt med kommunene i Finnmark hva angår tilskudd fra staten per innbygger. Differansen er cirka 20 millioner i årlig økte inntekter.

Satt på spissen vil realiteten være at uten økte inntekter vil nye Sonjatun forbli en ønskedrøm, eller i beste fall et kraftig nedskalert prosjekt. Alternativet er at andre tjenester må kuttes. Et tredje alternativ er å ta sats uten å ha inndekning for fremtidig lånekostnader med det resultatet at vi styrer tilbake til ROBEK, noe ingen ønsker.

Nordreisa Høyre står for en trygg økonomisk styring også i kommende periode.

­­

HVA MENER DU? Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening.

Send ditt innlegg til nyhet@framtidinord.no