Skjervøy båtforening og Skjervøy fiskarlag er nemlig sikker på at det er fyllingen til det nye industriområdet på Kollagernes som har skylden for at det har blitt merkbart mer bårer og bølger inne i havna på Skjervøy.

– Det har blitt mer urolig i både indre og ytre havn, ja. Det kommer mer vindbårer og bølger inn i havna nå og spesielt de båtene som ligger ved flytebrygga ytterst merker det godt. Det sliter hardt på tampene, sier Dag Olav Mollan.

– Vi merker det også ved den nye betongkaia i havna når vi skal losse reker og fylle bunkers. Det har blitt mer urolig, sier yrkesfiskeren.

Østlig er verst

Han sier at problemet er størst på østlig vindretning.

– Tidligere var det et lite skjær i innløpet som stoppet de vindbårene. Nå treffer de i stedet fyllingen og følger kanten langsetter og så inn i indre havn, sier Mollan.

Han reagerer på det han mener er manglende info fra kommunen om fyllingen på Kollagernes.

– Vi er vanligvis en høringsinstans i disse sakene, men har ikke hørt et pip fra kommunen om dette. Og det er rart. Fordi det burde være ganske åpenbart at en så stor fylling ville påvirke forholdene inne i havna, sier Mollan.

I grenseland

Skjervøy båtforening har rundt 240 båter og 250 medlemmer. Leder Dag Dyrnes sier de er bekymret for hva en kuling fra en uhøvelig vindretning kan utrette inne i havna.

– Vi har vært i grenseland for hva som tåles ved østavind tidligere. Nå er det klart at bølgeforholdene har blitt verre. Både båter i kommunens gjestebrygge, og Kystverkets båt, har reagert og tatt kontakt med oss. Jeg gruer meg til første østavindskuling, sier Dyrnes.

Han er sikker på at det er Kollagernes-fyllingen som har skylda for «urolighetene».

– Ja, det er jeg trygg på. Vi stilte spørsmål om det når vi så retningen på fyllingen, og erfarne fiskere og skippere sa det samme.

Foreslår molo

– Hva tror du i verste fall kan skje?

– At den ytterste flytebrygga bryter sammen. Det er bra mye båter, både fiskebåter og fritidsbåter, som ligger der. Vi snakker om store verdier, sier Dyrnes.

Båtforeningen og fiskarlaget har kommet med forslag til hva som kan gjøres for å gjøre forholdene bedre.

– Ja, vi har foreslått tiltak inne i havna – blant annet noen småmoloer som kan endre bølgeforholdene. Men vi er ikke eksperter på dette, sier Dyrnes.

Ordfører Ørjan Albrigtsen lover at kommunen tar innspillene på alvor.

– Vi skal settes oss ned med partene, ja. Vi har tatt kontakt med Kystverket, som er faginstansen her. Vi skal garantert finne løsninger, sier Albrigtsen.

Planlagt i 2010

– Fiskarlaget klager på liten involvering. Hvorfor er ikke de tatt med på råd før fyllingen ble lagt?

– Dette er jo et prosjekt som ble planlagt i 2010. Det er et kjent prosjekt og vi har så vidt jeg vet ikke fått noen bekymringsmeldinger på fyllinga. Men når den nå kommer, så tar vi det på alvor. De avbøtende tiltakene som fiskarlaget og båtforeningen foreslår trenger ikke bli så dyre heller, sier ordføreren.

Teknisk sjef Kjell Ove Lehne medgir at kommunen ikke hadde tenkt på at fyllingen på Kollagernes skulle få noe å si for bølgeforholdene i indre havn.

– Det er mulig vi burde ha beregnet det inn i prosjektet, men det er ikke gjort.

Han kjøper imidlertid ikke umiddelbart at fyllingen faktisk har medført mer bølger i havna.

– Nei, jeg er ikke så sikker på det. Men i samarbeid med Kystverket skal vi få på det rene hva som er problemet, sier Lehne.

FYLLES UT: Her ser vi ordfører Ørjan Albrigtsen fra oppstarten på Kollagerneset i oktober i fjor sammen med Steinar Robertsen i Robertsen og Slotnes. Foto: Torbjørn O. Karlsen