Firmaet Skjervøy park- og anleggsservice eies av Waage, sønnen Lennart og Stein Tommy Høyer. De har stått midt oppi kaoset som har oppstått med to avbrutte anbudsrunder og en kamp om brøytekontrakten som de har hatt de siste årene. Roy Waage er kritisk til hele prosessen som har vært kjørt rundt kontraktene.

- Selv med den "holloien" som har oppstått nå, så hadde man kunne vært ferdig med hele prosessen i god tid før vinteren.

Må få tid

Waage viser til at det er flere grunner til at disse tingene må være avgjort tidlig.

– Entreprenøren som får kontrakten skal få en viss tid til å forberede seg – skaffe utstyr og kompetent bemanning. Og så skal de tilbyderne som ikke kommer i posisjon – som for eksempel de som har hatt kontrakten tidligere, få tid til å kvitte seg med dyrt utstyr, sier Waage.

Nå er anbudsrunden i gang for tredje gang. Skjervøy park- og anleggsservice vet ikke om de får tilslaget til slutt.

Tar avstand

Skjervøy park- og anleggsservice ble omsider innstilt i den første runden etter at Hofsøy Mekaniske, som opprinnelig ble innstilt, ble avvist noen dager etter tildelingen. På grunn av en formell feil ble runde én avlyst.

I anbudsrunde to hadde kommunen spesifisert kravene til tilbyderne – en spesifisering som mange mente favoriserte firmaet som hadde hatt brøytingen de siste årene, nemlig Skjervøy park- og anleggsservice.

Både i media og ikke minst på sosiale medier ble det antydet at Roy Waage, mangeårig ordfører i Skjervøy, hadde benyttet seg av sine kontakter på kommunehuset for å få det som han ville. Waage er opprørt over påstandene.

– Vi tar fullstendig avstand fra de antydningene. Vi er både skuffet og ikke rent lite provosert av at man antyder at jeg som gammel ordfører, nærmest har betalt, og at Skjervøy kommune har latt seg kjøpe. Det er så grove beskyldninger. Jeg håper at folk forstår at det ikke er på den måten man former et godt samfunn, sier Roy Waage, og understreker:

Ikke drevet press mot politikere

– Vi har aldri blandet, og vil aldri blande, oss inn i hvilke krav oppdragsgiver har i en anbudsrunde. Vi har ikke drevet press mot kommunen eller politikere. Og vi er også rystet over at enkelte politikere kan bruke den retorikken de har brukt, sier Roy Waage.

Han får støtte fra sønnen:

– Vi konsentrerer oss om oss selv. Vi skal ikke dømme Per og Pål, men samtidig har vi blitt uskyldig dratt inn i dette, sier Lennart Waage.

Fjernet vektingen

Lennart Waage sier at firmaet har lagt sjela si i å gjøre en god jobb de årene de har hatt brøytingen på Skjervøy tettsted.

Helt greit

– Vi frykter ingenting. Vi gir en pris som er rett. Hvis det er noen som vil ha arbeidet for en lavere pris, så er det helt greit – så lenge de er kvalifisert, sier Roy Waage.

Han sier det har vært tøffe uker mens beskyldningene har haglet.

– At det har vært tøft og både unge og gamle i familien berøres av slike ting er det ingen tvil om. Det er det tyngste for meg, sier Waage.

Bygdedyret

– Ja, jeg er luta lei av at det vinkles på den tidligere ordføreren. Vi prøver å få til noe her og bygge opp noe. Så opplever man at folk har sterke meninger om ting de ikke har kompetanse på. Men vi skal ikke la oss knekke av bygdedyret og nettrollene. Vi er ikke avhengig av å få brøytekontrakten på Skjervøy for å overleve, sier Lennart Waage.

– Vi har ingen drøm om å bli voldsomt store. Vi skal ekspandere sakte, men sikkert – med eller uten brøytekontrakten, sier Roy Waage.

Rådmannen: - Ventet for lenge

- Ja, i ettertid så er jo erfaringen at dess tidligere, dess bedre. Vi burde tatt mer høyde for forsinkende hendelser i anbudsprosessen, sier Samuelsen.

Hun forklarer det med at kommunen ventet på en avklaring på et Alta-firma som hadde fått anbudet på fylkesveiene.

Det var noen lokale entreprenører som var aktuelle for å være underentreprenør for dem. Så vi valgte å vente i det lengste med en avklaring på det, men den kom aldri. Så på vårparten måtte vi bare kjøre i gang

BYGDEDYRET: Lennart Waage og faren Roy er rystet over beskyldninger og skrivere på blant annet sosiale medier de siste ukene. – Men vi lar oss ikke knekke av bygdedyret, sier Lennart.