Det ble dyrt, for nå er mannen dømt til å betale 7200 kroner i bot, subsidiært fengsel i 14 dager, samt sakskostnader på 4000 kroner. Politicaps-bildet ble brukt som profilbilde på Facebook.

Tidligere i år fikk han forelegg for å ha vært iført politicaps på sitt profilbilde på Facebook. Det vedtok ikke domfelte, og saken gikk derfor videre til Hammerfest tingrett hvor han ble dømt. Mannen anket dommen, men ble igjen dømt for hendelsen av Hålogaland Lagmannsrett.

Politicapsen domfelte hadde på seg på bildet, skal han ha funnet på kontrollrommet ved en beredskapsøvelse. En kollega tok bilde, og domfelte la senere ut dette bildet på Facebook. På bildet hadde han også på seg en grønn refleksvest utenpå en gul kjeledress. På baksiden av refleksvesten sto det "Innsatsleder", men det kom ikke fram på bildet. Ifølge politivitne skal vesten være identisk med de politiet bruker ved ulykker.

En polititjenestekvinne oppdaget bildet på Facebook i oktober 2016. Hun gjorde mannen oppmerksom på at det er straffbart å utgi seg for å være politi som bildet viste, men fikk til svar at en slik lue kan enhver kjøpe i en lekebutikk, selv om det kom fram at det ikke var tilfelle med denne lua. Samtalen ble kortvarig. Mannen ble innkalt til avhør og erkjente seg ikke straffeskyldig.

Retten mener at profilbildet fremsto som at mannen hadde politiuniform på seg. Mannen skal også ha visst at han ikke hadde fått tillatelse til å bruke politicapsen.

Domfelte forklarte selv at han ikke var klar over at det ikke var lov å legge ut bildet. Men tingretten mente at han var uaktsom, og fant det bevist utover enhver tvil at mannen handlet forsettlig. Lagmannsretten var enig, og mener at om mannen ikke visste at handlingen var ulovlig, så hadde han uansett blitt gjort oppmerksom på det av politiet en måned før han slettet profilbildet fra Facebook.

Mannen er nå dømt for overtredelse av straffeloven § 165 bokstav a og b, jf. § 79 første ledd bokstav a, og til å betale saksomkostninger.

LES OGSÅ: