I dommen fra Nord-Troms tingrett slås det fast at kommunestyrets vedtak i januar i år om å gi brøytekontrakten på Skjervøy tettsted til Hofsøy mekaniske i stedet for til Skjervøy park og anleggsservice (SPA) er ulovlig og skal settes til side.

Retten mener kommunen kunne avvise Hofsøy

Retten har etter rettsmøtet over fire dager i slutten av juni konkludert med at den opprinnelige avvisningen av Hofsøy mekaniske "ikke er vilkårlig, kvalifisert urimelig eller på annen måte i strid med de grunnleggende kravene i lovens paragraf 4. Kommunen har dermed ikke handlet i strid med forskriften da de avviste Hofsøy Mekaniske fra konkurranse", som det står i dommen.

Ettersom det ifølge retten var rett å avvise Hofsøy Mekaniske (HM) 7. november i fjor, så mener man følgelig at det ikke var anledning for kommunen til å omgjøre avvisningen av Hofsøy Mekaniske og tildele bedriften brøytekontrakten - slik kommunestyret altså valgte å gjøre i januar i år.

Dømt til erstatning

"Konklusjonen er at tildelingsbeslutningen 18. januar 2018 er ulovlig og skal settes til side", heter det i dommen.

Også begjæringen om midlertidig forføyning, som SPA også har kommet med, er tatt til følge. Det betyr at Skjervøy kommune ikke kan inngå kontrakt med Hofsøy Mekaniske før rettskraftig dom foreligger.

Kommunen og Hofsøy er også dømt til å betale 686.782 kroner i saksomkostninger til SPA.

Ankefristen for å anke er normalt én måned, men ettersom det er ferietid nå, begynner ikke ankefristen å løpe før 15. august. Det betyr at Skjervøy kommune har frist til 15. september med å bestemme seg for om de ønsker å anke saken til lagmannsretten.

Hofsøy er ikke formell part

Hofsøy Mekaniske ansees ikke som part i saka, men definert som partshjelper til kommunen. Selskapet har derfor ikke ankerett til Tingrettens beslutning. HM forsøkte å få status som part, først av tingretten og senere av Lagretten, men begge avslo.