Geologibedriften Arktisk Geotek fikk i begynnelsen av mai hovedansvaret for skjøtsel i landskapsverneområdet Nøklan-Skorpa i Kvænangen. Dette i første omgang for 2018.

Bedriften var med på å utvikle prosjektet fra starten, men da som feltmedarbeidere i 2014 gjennom Halti Nasjonalparksenter.

Hermann O. Hermansen, en av to eiere i firmaet, forteller at det på Nøkkeleidet er gammel slåttemark som nå er begynt å komme tilbake slik det engang var.

Slår og hersjer

Hver sommer siden 2014 har han og Joakim Olsen hatt jobb på øyene i Kvænangen, hvor de har slått gress med ljå og hengt det opp til tørking på hesje.

– Prosjektet er viktig for å bevare det biologiske mangfoldet blant planter som er veldig variert og bra på disse øyene. Grunnen til at mangfoldet er stort er fordi det er en veldig spesiell kalkholdig berggrunn her, forklarer han.

Det er Fylkesmannen i Troms som eier prosjektet. Årlig har det blitt tildelt midler for å ta seg av arbeidet.

– I dag er slåttemarker i ferd med å gro igjen og et av Fylkesmannens mål er å få tilbake kulturlandskapet i god hevd.

Dette er femte året arbeidet gjennomføres.

– Siden det er et lite jubileum, kan det hende at vi i sommer lager litt blest med et arrangement der ute. Mange kan få gode minner og få vet om det arbeidet som gjøres her, sier Hermansen.

Bekjemper Tromsøpalmen

Arktisk Geotek driver i tillegg med bekjempelse av Tromsøpalmen på Nøklan og Skorpa.

– Vi har jobbet med dette i flere år, og har fått fjernet mye. Samtidig er det mye som gjenstår, forteller han.

Tromsøpalmen er svartelistet og er svært hardfør. Dens spredningsevne gjør at den ofte utkonkurrerer og hemmer annen vekst. Mange plantet den i hagen tidligere.

Hermansen tilføyer at Fylkesmannen i Troms er svært godt fornøyd med det arbeidet som er gjort av dem i Kvænangen.

– Vi håper at vi kan få dette arbeidet også fremover, sier han.