– Overskriften kan kanskje være «Likevel campingplass på dyrket mark».

Leif Bjørnar Seppola, leder i Skibotn saubeitelag, måtte konstatere at laget fikk sin klage avslått i siste kommunestyremøte i Storfjord. Kommunen står fast på at man ønsker å tillate at Strandbu Camping får bruke et område med dyrket mark i tilknytning til campingplassen til campingvognoppstillingsplass.

Grundig vurdert

Et enstemmig kommunestyre valgte å opprettholde sitt vedtak om egengodkjenning av reguleringsplan for Strandbu camping. I vedtaket fra aprilmøtet heter det blant annet:

Spørsmål rundt omdisponeringen av dyrket landbruksareal til campingformål ble grundig

vurdert i planprosessen. Konklusjonen fra kommunen og Fylkesmannen i Troms etter de vurderinger som ble gjort, er at landbrukshensynet kan vike i dette tilfellet for å realisere reguleringsplanen som foreslått.

Ikke andre steder

Saubeitelaget har kjempet mot planene i flere år. Nå er det opptil Fylkesmannen å avgjøre om de godtar vedtaket i kommunestyret. Seppola slår fast at kommunen står på sitt.

– Ja, det gjør de. Men å sette campingvogner på dyrket mark; det kunne ikke skjedd i andre kommuner. Men i Storfjord er det greit, sier Seppola, og fortsetter:

– Det blir ikke enkelt for oss hvis campingplassen tar arealet. Vi er fire bønder som deler på området Alle blir berørt av å få en stor vognoppstillingsplass midt i området. Det er hull i hodet og det tærer på hele næringen. Ikke er campingnæringen heller tjent med at det blir sånn, sier Seppola.

– Frykter du at slaget er tapt nå og at Fylkesmannen godkjenner planene?

– Det er grunn til å tro at Fylkesmannen bøyer seg for lokaldemokratiet, ja. Men det bør de ikke gjøre i denne saken. Det er helt utrolig at det går an. Jordbruksjorda skal brukes til jordbruk, ikke til alt mulig annet. Vi har nok arealer til andre ting, sier Seppola.

Avventer Fylkesmannen

Stein-Are Engstad i Strandbu camping sier til Framtid i Nord at de nå avventer at Fylkesmannen skal godkjenne vedtaket til Storfjord kommune.

– Ja, det gjør vi. Vi er glad for at det var et enstemmig vedtak i kommunestyret og at kommunen har støttet planene hele veien – selv om saken har tatt lengre tid enn vi trodde, sier Engstad.

Han viser til at det var foreldrene hans som begynte med utvidelsesplanene for rundt ti år siden.

– Vi ser at for at bedriften skal drives videre, så er det veldig nødvendig å utvide campingplassen. I dag er de for smått til å ha fast ansatte. Med disse planene så mer enn dobler vi kapasiteten – som er på femti plasser i dag. Da kan det kanskje være grunnlag for å ansatte en person som kan drive campingplassen. Vi ser jo at det er stor vekst i bobiltrafikken, sier Engstad.

Stein-Are Engstad Foto: Privat

1,5 mill. i året

Til daglig er Engstad daglig leder i firmaet Facility Management i Tromsø.

– Campingplassen er et familieforetak der jeg har hovedansvaret men der både min mor, mine søstre og for så vidt også min kone og mine barn bidrar. Vi omsetter for rundt 1,5 millioner kroner i året, så det er ikke noen kjempesvær bedrift. Men det gir ringvirkninger i kommunen, sier Engstad, og tilføyer:

– Jeg har forståelse for at bøndene jobber for sine interesser. Det har aldri vært personlige samarbeidsproblemer. Vi har veldig forskjellige interesser i denne saken, men jeg syns det har vært en grei prosess likevel, sier Engstad.