Onsdag denne uka ble forslaget til Nasjonal Transportplan – NTP – lagt fram av Regjeringen. For Nord-Troms var det mye å glede seg over - i alle fall med tanke på E6 gjennom regionen. Likevel er det nok noen som vil stusse. For ble ikke transportplanen lagt fram for lenge siden?

I løpet av vinteren har vi blitt informert om penger og planer for Kvænangsfjellet, om jernbane sørpå og om E8 til Tromsø. Men dette har vært lekkasjer. Eller - sånn rent formelt er vel en lekkasje strengt tatt noe man ikke har kontroll over. Det er noe som bare renner ut, og oftest gjør skade, og som man betaler i dyre dommer for å få fikset.

Lekkasjene fra Regjeringens forslag er i så måte slett ikke det. De er kalkulert informasjon med to formål. Å fortelle hva man har lyktes med, og i så måte vinne velgernes gunst, samt å gi enkeltsakene langt større fokus. Dernest - og det er det uheldige - å skjule de negative momentene i det helhetlige dokumentet.

Ingen regjeringer i verden har til nå klart å komme opp med en helhetlig plan som kun inneholder seiere. Denne NTP-en var på enkelte vis en seier for Nord-Troms, med mange gode planer. I så måte er det ikke rart at politikere fra regjeringspartiene, og deres støttespillere, nå jogger rundt med store plakater om storsatsing på E6 i Nord-Troms. Problemet er at det fortsatt er etterslep på rassikring og vedlikehold.

Medias jobb er å belyse alle sider av slike nasjonale planer. For lokalpressen handler det om detaljene, ned på minste detalje. Derfor er det oftest vi som oppdager tapene - fordi det er våre lesere som bærer dem. I en slik situasjon er det viktig at regionale og nasjonale medier belyser også baksiden av medaljene.

Lekkasjer ble ikke funnet opp av denne Regjeringen. Den har - for så vidt naturlig nok siden det tilsynelatende er helt greit - kun spisset trenden. Vi oppfordrer imidlertid, stikk i strid med hva man skulle forvente av nyhetshungrige medier, at man roer ned lekkasjepreget og heller i større grad lanserer helhetlige planer.

Og så bør regjeringspartiene huske at det ikke er planene som gir stemmer. Det er resultatene. At noe står i NTP, er langt fra det samme som at man makter å gjennomføre. Man må fortsatt bevise.