- Julenissen er fornøyd i år, skriver Nord-Troms videregående skole på deres Facebookside.

Og det skjønner man godt. Tilsammen 74 elever fra begge skolestedene på Storslett og Skjervøy står helt uten fravær ved årets juleavslutning. Av skolens totalt 364 elever utgjør dette hele 20,3 prosent.

Todelt grunn

I dag tok alle ved Nord-Troms VGS velfortjent juleferie. Rektor ved skolen, Olaug Bergset, er stolt over elevene og mener grunnen er todelt.

- Det er to grunner til dette. Den første er nok at det er ekstra i mange i år på grunn av ti prosentregelen som ble innført i høst. Men det er viktig å understreke at det ikke er en null prosentregel, slik at de fleste elevene skal jo kunne være borte noen timer uten at det skaper problemer. Den andre grunnen er at vi nå har en tettere oppfølging av elevene og dette er noe vi hele arbeider mye med. Vi forsøker også å gjøre alle mer bevisste på konsekvensene av godt oppmøte og understreker viktigheten av dette. Det siste er kanskje viktigere enn og at vi synes det er viktig å møte for alle, sier Bergset.

Lite fravær = gode karakterer

Dette er tredje året på rad skolen har satt ny rekord i antall elever uten  fravær. I fjor var det 43 elever som klarte det samme. Skolen har hatt en årelang tradisjon på at alle elever som etter hvert semester er uten fravær får premie. Såfremt at de stiller på juleavslutninga da.

- Det vi ser er jo at generelt har blitt mindre fravær med årene både i time - og heldagsfraværet. Det er færre som tar seg lengre pauser eller velger å sove ekstra lenge om morgenen, sier Bergset.

- Vises det på elevenes karakterer at det har blitt mindre fravær?

- Nei, vi har ikke satt karakterene ennå. Men fra tidligere så vet vi at de med lite fravær har gode resultater, og de med mye har dårligere. Tendensen er også at yngre elever på både studiespesialisering og yrkesfag har mindre fravær, enn klassene over.

Godt samhold

Bergset mener skolen har hatt en positiv utvikling de siste årene.

- Jeg er er veldig fornøyd og stolt over elevene våre. De er generelt flinke og det går på alt fra at de har samlet inn dobbel så mye OD-penger som vanlig, prosjektet "Drømmeskolen" har blitt en suksess, svært mange deltok på skoleturen til Kvænangsboten ved skolestart og dette med fraværet.

Natt til onsdag ble det arrangert ei natt-turnering i fotball og kanonball i Nordreisahallen. Her deltok blant annet 10.klassene også.

- Her var det også svært mange som deltok. Alle disse tingene viser at det er et godt fellesskap og samhold blant elevene, avslutter Bergset.

FORNØYD: Rektor ved Nord-Troms VGS, Olaug Bergset. Foto: Arkiv Foto: Johanne P. Elvestad
Skolen har hatt en årelang tradisjon på at alle elever som etter hvert semester er uten fravær får premie. Foto: Kim Sverre Østerholm