Lørdag 17.september løp Reidar Eilertsen-Wassnes, leder for kunstgressprosjektet og for A-laget i Burfjord IL, den 56 kilometer lange veien gjennom hele Kvænangen kommune. En distanse som nesten tilsvarer halvannen maraton.

"- Hvorfor?" tenker du nok. Bakgrunnen er at Eilertsen-Wassnes inngikk et veddemål i fjor i forkant av Burfjord IL sitt billotteri om at alle loddene neppe ville bli solgt.

Så han lovet at om det motsatte skulle skje; ja, da ville han løpe gjennom hele hjemkommunen.

Det viste seg raskt at Eilertsen-Wassnes tapte veddemålet og løpeturen ble dermed et faktum.

Lørdag 17.september gjennomførte han løpingen i forbindelse med åpningen av kunstgressbanen han har jobbet iherdig for.

Åtte timers blodslit

Han valgte å dele distansen opp i to, først løp han fra kommunegrensa mot Nordreisa og til Burfjord. Dette tilsvarer nesten en maraton, og mange ville nok gitt seg her.

Men Eilertsen-Wassnes satte seg like godt i bilen og kjørte til fylkesgrensa og sprang de resterende 18 kilometerne som gjenstod, før han endelig kunne se målet ved den flunkende nye knustgressbanen i Burfjord.

Etter syv-åtte timers blodslit og flere titalls kilometer, så kjenner han kun på gleden.

- Hva føler du nå?

- Det er helt ubeskrivelig! Jeg er selvfølgelig helt utmattet og de to siste milene var jeg støl opp til ørene, men nå er alt dette glemt. Jeg er så glad for all støtten jeg har fått underveis og jeg er glad i kommunen min, alle folkene her og i fotballlaget, sier en lett rørt Eilertsen-Wassnes til Framtid i Nord.

Han la også inn noen pauser og skobytter underveis.

- Jeg gjorde noe veldig dumt da jeg fra å løpe nesten fire mil plutselig satte meg inn i bilen for å kjøre til fylkesgrensa. Jeg stivnet helt og det var svært vanskelig å komme i gang igjen, ler han.

Enorm støtte

Eilertsen-Wassnes sprang på ingen måte den tilsammen 56 kilometer lange distansen alene.

Han hadde flere medløpere sammen med seg, blant annet ordfører Eirik Losnegaard Mevik fulgte med den siste etappen.

Ordføreren bøyer seg i støvet for sin løpekamerat.

- Jeg synes selvfølgelig det er utrolig sporty av ham! Det er tøft å stå slik opp for det man brenner for.

I tillegg har "Ut på tur med hjul" fulgt ham på turen. Pleiere ved Gargo syklet sammen med beboerne og med seg hadde de følgebil.

- På den siste etappen var det i alt 30 personer som sprang sammen med meg og enda flere som tok imot meg med applaus og plakater. All jublingen og klemmene jeg fikk. Man måtte virkelig vært bygget av stål, om man ikke hadde fått tårer i øyne og en klump i halsen når man så alle som hadde møtt opp for å ta meg imot på innspurten. Jeg måtte gråte flere ganger underveis også. Det har bare vært helt fantastisk!

Kona satte foten ned

Så lurer man jo selvfølgelig på om Eilertsen-Wassnes vil gjenta løpeturen eller anbefale det videre til andre?

- Overhodet ikke. Nei! Kona mi har allerede satt foten ned og sagt fra om at jeg ikke får lov å løpe mer. Jeg vil nok aldri gjøre noe liknende igjen. Jeg vil heller ikke anbefale noen å gjøre det samme som meg - med mindre de legger seg i hardtrening. For i etterpåklokskapen så ser jeg jo at jeg burde ha trent litt, for jeg har nemlig ikke hatt tid til å trene i det hele tatt, ler han.

Pågående auksjon

I forbindelse med løping har den engasjerte mannen startet en auksjon på facebook for å samle inn penger. Halvparten skal gå til kunstgressbanen, mens den andre halvparten skal gå til "Ut på tur med hjul".

- På auksjonen har folk vært veldig ivrige. Til nå har vi samlet inn 15.000 kroner, jubler Eilertsen-Wassnes.

Auksjonen avsluttes i morgen. Det er næringslivet, lokalbefokninga og butikker i Kvænangen som har sponset premier.