Framtid i Nord har den siste uken skrevet flere saker om rovdyrproblematikk i regionen. Flere sauebønder har uttalt seg om store tap denne sesongen.

Nordreisa Bonde- og Småbrukarlag har også bedt publikum om hjelp for å få oversikt over sauen som fortsatt var på utmark.

Torsdag 26. oktober uttalte rovviltkontakt Nils Samuelsen i Statens Naturoppsyn (SNO) at det er flere rovdyr enn det offisielle tallet tilsier. Rovviltkoordinator i Troms, Thomas Johansen, er ikke enig i påstanden.

– Det er vi ikke enig i. Vår oppfatning er at det er veldig god sammenheng med som registreres og det som finnes av rovdyr.

Johansen sier publikum og jegere er svært flinke til å melde inn observasjoner både i Nord-Troms og resten av fylket.

– Det er realistiske tall. Selv om de ikke er det samme er det ikke store forskjellene mellom det som registreres og det som faktisk er. Metodikken som brukes går ut på å finne så nøyaktig tall som mulig.

Vellykket nedgang i bestand av jerv

I intervjuet med rovviltkontakt Samuelsen uttalte han at det var lenge siden jegerne har tatt ut alt av jerv de har hatt lisens til å ta. Johansen poengterer at SNO har lyktes i å få en vellykket lisensjakt på jerv.

– Vi har tatt store deler av kvotene. Det har resultert i en betydelig nedgang av jerv i hele Nord-Troms og Troms, sier Johansen.

Sist vinter ble to gauper skutt i Reisadalen under jakta. Johansen forteller at det også ble skutt to gauper i forbindelse med skadefelling i Kåfjord.

Interessert i alle observasjoner

Johansen understreker hvor viktig det er at folk melder inn sine observasjoner av rovdyr. Les mer om hvordan du kan delta i overvåkningen på rovdata.no.

– Vi er interessert i alle observasjoner. Om folk tar bilde av observasjonen er det veldig bra, men det viktigste er å få meldt inn til SNO så fort som mulig.

Han forklarer at så snart SNO har mottatt melding sender de ut folk for å kvalitetssikre observasjonene.

– Derfor er det viktig at folk melder fra så fort som mulig, sier Johansen.