Kvenspillet er et samarbeid mellom en rekke samarbeidspartnere, blant annet Nordreisa kommune, Kvenkultursenteret, lokale reiselivsbedrifter og prosjektleder er Inger Birkelund i Ihana.

- Alt er fremdeles under planlegging, men vi kan allerede fortelle at det vil bli en helaften med både opplevelser og historier. Vi har engasjert både profesjonelle skuespillere og amatører, som vil bidra, sier Birkelund.

Historien og reisen som publikum skal tas med på strekker seg fra Halti på Storslett og opp til Ovi Raishiin, ved foten av Nasjonalparken i Reisadalen. Underveis blir det flere stopp hvor man får lære mer om den kvenske kulturen, men også selv delta i friluftsspillet.

- Publikum vil både få være med på en kunnskapsreise i kvensk historie og samtidig se et friluftsspill med karakterer. Fortellingen begynner på Halti og der møter man hovedrollene, så vil man bli busset opp Reisadalen hvor det vil være flere spennende stoppesteder, sier Birkelund.

«Kyläpeli» settes opp med to forestillinger slutten av september. Reisadalen har fått status som kvensk kulturminnelandskap av nasjonal verdi (KULA). Dette er bakgrunnen for at Riksantikvaren nå har gitt 150.000 kroner i aktivitetsmidler for å formidle kvensk immateriell kulturarv.

- Vi har stor tro på å bruke kulturminner som utgangspunkt for verdiskaping. Det gir mange muligheter for nyskapende næringsliv og kulturturisme, sier riksantikvar Jørn Holme i en pressemelding.

«Kyläpeli» vil ta med publikum på en reise fra Storslett og til foten av Nasjonalparken i Reisadalen. Foto: Arkiv
I fjor ble "Rallar og Bus", et forestilling om gruvemiljøet, satt opp med stor suksess i Nord-Troms. Foto: Nord-Troms museum