På eget initiativ har flere pårørende til beboere på sykehjemmene i kommunen gått sammen. De ønsker å debattere forslaget om ytterligere nedskjæringer som nå er foreslått i helse- og omsorgssektoren.

Bryter loven

Det begynte med at flere personer skrev bekymrede leserinnlegg om situasjonen i eldreomsorgen i Nordreisa. De bestemte seg derfor om å gå sammen for å invitere til et møte hvor man kan diskutere utfordringene. Møtet blir avholdt 25.mai i kantina på Sonjatun.

Les innleggene her:

- Vi vil ta opp de temaene vi har skrevet om tidligere. Vi er svært bekymret for ytterligere nedskjæringer vil føre til at våre eldre ikke får det stellet og pleien de har krav på. I forskriften om en verdig eldreomsorg, står det at eldre har rett til å komme seg ut, være med på ting som skjer og ha et normalt liv som mulig. Denne verdighetsgarantien mener vi at kommunen bryter, sier en av initiativtakerne Tone Gamst.

Uholdbar situasjon

Gamst mener at den nye bemanningsplanen vil føre til at de eldre i kommunen vil få sjeldnere hjelp til personlig hygiene og at de ikke vil få morgenstell før langt ut på dagen. Hun forteller at de som pårørende har flere negative erfaringer med situasjonen på sykehjemmet, slik det er i dag. De har også vært i dialog med ansatte på sykehjemmene som forteller om en stresset arbeidshverdag.

- Slik det ser ut nå vil bemanningen i ukedagene være like lav som som i helgene. Dette vil gå utover de ansatte også, som må arbeide under staid større press. Jeg tror iikke kommunen vil spare penger når stadig flere sykemeldinger kommer. Vi må sette foten ned nå før kommunen vedtar ytterligere nedskjæringer. Dette er både uholdbart og uakseptabelt, poengterer Gamst.

Kommuneoverlegen kommer

Møtet er fortsatt under planlegging, men forløpig er det klart at kommuneoverlege Øyvind Roarsen og leder for Helse - og omsorg i kommunen, Bodil Mikkelsen. De håper også at flere pårørende, politikere og andre intreressenter vil komme. Ønsket er at møtet kan føre til en dialog mellom pårørende og politikere.

- Dette er en mulighet for at man kan komme egne meninger om saken. Vi kan ikke sitte stille å godta flere nedskjæringer og at politikerne i kommunen vedtar dette. Det er lov å være uenig i det de gjør og jeg håper at vi kan få dem til å endre mening, avslutter Gamst.